Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat zet je op een verjaardagskaart na overlijden van een dierbare?

20 oktober 2016 · Leestijd 4 min

Een vriend, vriendin of familielid is binnenkort jarig. Maar diegene rouwt om het overlijden van een dierbare. Wat zet je dan op de verjaardagskaart? We hebben 4 tips en 3 voorbeelden voor je.

Het is al lastig genoeg om de juiste woorden te vinden om iemand in rouw te steunen. Een verjaardag staat voor feest, vieren dat iemand leeft. De dood staat hiermee in schril contrast. Hier kun je rekening mee houden:

1. Kies een passende kaart

Twijfel je of een kaart vol vlaggen en blije verjaardagsteksten goed valt? Dan kun je kiezen voor een neutrale kaart. Er zijn hele mooie kaarten zonder tekst verkrijgbaar, zodat je alle ruimte hebt voor persoonlijke wensen.

2. Schrijf een persoonlijke tekst

Een kaart met daarop alleen ‘Van harte gefeliciteerd’ dekt misschien niet de lading, er is namelijk meer gaande: iemand rouwt. Met een persoonlijke tekst waarbij je je inleeft in hoe deze verjaardag wellicht voelt, kun je iemand tot steun zijn.

3. Benoem wat er is gebeurd

Door te benoemen wat er speelt erken je het verdriet en verlies. In de voorbeelden hieronder zie je hoe je dat eenvoudig kunt doen.

4. Sluit invoelend af

Dat kan op veel manieren, kijk wat bij jou past. Je kan bijvoorbeeld diegene sterkte wensen of aangeven dat je aan hem of haar denkt. 

Ben je gelovig of weet je dat de ander gelovig is, dan kun je iemand ook Gods rust of kracht toewensen.

3 voorbeelden voor een tekst op een verjaardagskaart na een overlijden

Voorbeeld 1

Hoi Jan,

Vandaag is je verjaardag. Normaal een feestelijke moment, maar we kunnen ons indenken dat het geen makkelijke dag voor je is nu Anne er voor het eerst niet bij is. We willen je laten weten dat we aan jullie denken en we wensen jou en de kinderen heel veel sterkte toe.

Veel liefs,
Henk en Lize

Lees ook: 7 dingen die je nooit tegen iemand moet zeggen die rouwt.

Voorbeeld 2

Lieve Mo en Rida,

Rida, vandaag is je verjaardag. Ik moest er de afgelopen dagen al aan denken dat dit voor jullie een hele lastige dag kan zijn. Jullie prachtige dochter Noa is er niet meer bij.
Ik wens jullie veel sterkte en Gods’ rust en kracht toe voor vandaag en voor de tijd die voor jullie ligt.

Liefs, Brit

Voorbeeld 3

Hoi Sietse,

Binnenkort is je verjaardag en je vrouw is er niet meer bij. Wellicht wil je deze dag het liefst overslaan. Ik wil je toch feliciteren en je laten weten dat we op deze dag extra aan je zullen denken. Als je het fijn vindt, komen we graag even bij je langs voor een kopje koffie of een wandeling. We bellen je daar nog even over.

Veel sterkte,
Jos, Irma en de kinderen

Lezerstip: ga langs!

Naar aanleiding van dit artikel komen er verschillende reacties binnen van lezers. De meest gegeven lezerstip is: ga langs! Veel van de Ik mis je-lezers spreken vanuit een eigen verlieservaring. De verjaardag van degene die is overleden, maar ook de eígen verjaardag is een gevoelig punt. Bijvoorbeeld voor Sonja:

‘Ik voelde me schuldig toen ik voor het eerst weer jarig was na het overlijden van onze zoon. Ik kon alleen maar denken: ‘Waarom ik wel en hij niet?’ Ik heb ook niks aan mijn verjaardag gedaan toen, maar was heel blij dat vrienden wel de moeite namen om langs te komen, echt een hart onder de riem ♡.’

Even op bezoek gaan bij degene die en moeilijke dag heeft, is nog persoonlijker kan een kaart sturen. Het kan nét even dat gebaar zijn, wat je door de dag heen helpt.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--