Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat zet je op een verjaardagskaart na overlijden van een dierbare?

20 oktober 2016 · Leestijd 4 min

Een vriend, vriendin of familielid is binnenkort jarig. Maar hij of zij rouwt om het overlijden van een dierbare. Wat zet je dan op de verjaardagskaart? We hebben 4 tips en 3 voorbeelden voor je.

4 tips en 3 voorbeelden voor een verjaardagskaart na overlijden

Een vriend, vriendin, familielid of kennis is binnenkort jarig. Je wilt hem of haar graag een kaart sturen. Maar wat zet je op een verjaardagskaart als diegene onlangs zijn of haar partner of kind is verloren? Dat kan moeilijk zijn!

1. Kies een passende kaart

Een kaart met vlaggen, kaarsen, toeters en verjaardag wensen is waarschijnlijk niet zo gepast. Kies daarom een neutrale kaart. Er zijn hele mooie kaarten zonder tekst verkrijgbaar, zodat je alle ruimte hebt voor je eigen verhaal.

2. Schrijf een persoonlijke tekst

Een kaart met daarop alleen ‘Van harte gefeliciteerd’ kan kwetsend overkomen voor de nabestaande. Hij of zij is net een dierbare verloren en rouwt daarom. Er is verdriet, eenzaamheid en leegte. Met een persoonlijke tekst toon je echte interesse.

3. Benoem wat er is gebeurd

Door te benoemen wat er speelt erken je zijn/haar verdriet en verlies. In de voorbeelden hieronder zie je hoe je dat eenvoudig kunt doen.

4. Wens iemand sterkte

Je kunt er wel vanuit gaan dat de verjaardag een moeilijke dag is. Hij of zij heeft verdriet om degene die er niet bij is. Wens iemand daarom ook sterkte toe.

Ben je gelovig en weet je dat hij of zij ook gelovig is dan kun je iemand ook Gods rust of kracht toewensen.

3 voorbeelden voor een tekst op een verjaardagskaart na een overlijden

Voorbeeld 1

Hoi Jan,

Vandaag is je verjaardag. Normaal een feestelijke moment, maar we kunnen ons indenken dat het geen makkelijke dag voor je is nu Anne er voor het eerst niet bij is. We willen je laten weten dat we aan jullie denken en we wensen jou en de kinderen heel veel sterkte toe.

Veel liefs,
Henk en Lize

Lees ook: 7 dingen die je nooit tegen iemand moet zeggen die rouwt.

Voorbeeld 2

Lieve Mo en Rida,

Rida, vandaag is je verjaardag. Ik moest er de afgelopen dagen al aan denken dat dit voor jullie een hele lastige dag kan zijn. Jullie prachtige dochter Noa is er niet meer bij.
Ik wens jullie veel sterkte en Gods’ rust en kracht toe voor vandaag en voor de tijd die voor jullie ligt.

Liefs, Brit

Voorbeeld 3

Hoi Sietse,

Binnenkort is je verjaardag en je vrouw is er niet meer bij. Wellicht wil je deze dag het liefst overslaan. Ik wil je toch feliciteren en je laten weten dat we op deze dag extra aan je zullen denken. Als je het fijn vindt komen we graag even bij je langs voor een kopje koffie of een wandeling. We bellen je daar nog even over.

Veel sterkte,
Jos, Irma en de kinderen

Lezerstip: ga langs!

Naar aanleiding van dit artikel komen er verschillende reacties binnen van lezers. De meest gegeven lezerstip is: ga langs! Veel van de Ik mis je-lezers spreken vanuit een eigen verlieservaring. De verjaardag van degene die is overleden, maar ook de eígen verjaardag is een gevoelig punt. Bijvoorbeeld voor Sonja:

‘Ik voelde me schuldig toen ik voor het eerst weer jarig was na het overlijden van onze zoon. Ik kon alleen maar denken: ‘Waarom ik wel en hij niet?’ Ik heb ook niks aan mijn verjaardag gedaan toen, maar was heel blij dat vrienden wel de moeite namen om langs te komen, echt een hart onder de riem ♡’

Even op bezoek gaan bij degene die en moeilijke dag heeft, is nog persoonlijker kan een kaart sturen. Het kan nét even dat gebaar zijn, wat je door de dag heen helpt. Waardevolle tip!

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees ook onze privacyverklaring.