Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat zet ik op de kerstkaart? 6 tips

7 december 2018 · Leestijd 3 min

Wat zet je op de kerstkaart voor iemand die een dierbare heeft verloren? 6 tips om mensen die iemand missen met Kerst een hart onder de riem te steken.

1. Kies een neutrale kerstkaart

Kies een mooie kerstkaart zonder voorgedrukte wensen. Natuurlijk wens je iemand het beste, maar als diegene net iemand is verloren moet je het wel realistisch houden. ‘Gezellige feestdagen en een fantastisch nieuwjaar’ liggen waarschijnlijk niet in het verschiet, dus kies een neutrale kerstkaart waar je je eigen wens op kunt schrijven.

Noem zijn of haar naam

2. Erken het verdriet

Door het gemis te benoemen geef je iemand ruimte voor zijn verdriet. Een zinnetje als “Ik kan me voorstellen dat je je man deze feestdagen nog extra zult missen” of “Wat zullen deze dagen dubbel voelen voor jullie als je gezin niet compleet is” kunnen al veel steun geven!

3. Noem de naam van de overledene

Veel mensen durven na een overlijden de naam van degene die gemist wordt niet meer te noemen, uit angst het verdriet erger te maken. Terwijl het noemen van de naam juist gewaardeerd wordt! Zo weten de nabestaanden dat hun geliefde niet vergeten is. In een zin als “Wat zullen jullie X missen” of “We denken aan X en missen hem” kun je je steun betuigen.

4. Wens mooie dingen

Wat kun je iemand wel toewensen? Als iemand de feestdagen moet doorkomen terwijl hij rouwt kun je iemand mooie dingen toewensen als lieve mensen om hem/haar heen en mooie momenten in het nieuwe jaar.

5. Niet te vroom

Wees op je kerstkaart niet te vroom door religieuze teksten zonder context erbij te halen. Als de ander in God gelooft kun je bijvoorbeeld wel verwijzen naar de betekenis van kerst. Bijvoorbeeld: “Met kerst herdenken we dat Jezus naar de aarde kwam, en ik wens je toe dat je in deze periode Zijn nabijheid en troost ervaart.”

6. Niet te ingewikkeld

Maak het jezelf niet te moeilijk. Rouwenden zijn niet eng, dus als je echt niet weet wat je moet zeggen: houd het kort. Met een opmerking als “Weet dat ik aan je denk”, kun je er eigenlijk nooit naast zitten.

Wat zet ik op een kaart voor iemand die rouwt?

Lees ook over:

Wat zet ik op een kaart voor iemand die rouwt?

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--