Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat zet ik op een kaart voor iemand die rouwt?

11 juni 2020 · Leestijd 5 min

Zweef jij ook weleens met je pen lang boven een lege kaart? Je wilt een kaartje schrijven aan iemand die rouwt, maar komt niet verder dan ‘Gecondoleerd met het verlies’. Misschien kunnen deze tips en voorbeelden jou dan op weg helpen.

Tips voor het schrijven van een condoleance kaart

Het is niet vreemd dat je niet weet wat je moet zeggen als iemand veel verdriet heeft. En eerlijk is eerlijk: er zíjn ook geen woorden voor het verliezen van een dierbare. Geen woorden die het verdriet oplossen. Maar wel woorden die kunnen verzachten, kunnen troosten en zeggen: ik laat je niet alleen in dit verdriet. Ik sta naast je. Het kan voor iemand die rouwt heel fijn zijn troostende woorden op een kaart te ontvangen.

Misschien kunnen deze tips en de voorbeelden hieronder jou op weg helpen.

Laat íets van je horen

Soms kun je zo zoeken naar de juiste woorden, dat je uiteindelijk besluit maar niets te zeggen. Of je hebt zó lang gewacht om je uit te spreken, dat je uit ongemak iemand bent gaan vermijden. Volgens rouwdeskundige Julia Samuel is het erkennen dat je iemand vermijdt dan belangrijk. Je kunt een eerste stap zetten door een kaartje te sturen: ‘Schrijf dat je weet dat je geen contact gezocht hebt, terwijl de ander zoiets grootst meemaakt. Ik ben er niet voor je geweest. Het spijt me.’

Jouw aanwezigheid en woorden doen er toe

Het is heel fijn voor iemand die rouwt om steun te ontvangen. Of je nu dichtbij staat als vriend of wat verder weg als collega: laat iets van je horen. Het gaat om het geven van erkenning voor het verlies van de ander. Dat kun je doen na het overlijden, maar er zijn ook andere dagen die voor een nabestaande extra pittig kunnen zijn. Bijvoorbeeld de verjaardag van de overledene, de sterfdatum, of gedenkdagen zoals Allerzielen, Eeuwigheidszondag of de kerstdagen. Ook al vind je het spannend: jouw aanwezigheid en woorden doen er toe.

Maak het persoonlijk

Voor een kaart aan iemand die rouwt, bestaan geen standaardteksten. Tegelijk zijn er wel teksten (die we helaas maar al te vaak horen) die niet per se troostend zijn. Bijvoorbeeld: ‘Ik hoop dat je het snel een plekje kunt geven.’ Naast dat je rouw geen ‘plekje’ kunt geven, staat er ook geen tijd voor. Hoe goed bedoeld deze woorden ook kunnen zijn, ze voelen onpersoonlijk. Alsof je je niet echt hebt verplaatst in de gevoelens van de ander.

Probeer het daarom persoonlijk te maken. Je kunt dit eens proberen:

 • Leef je in – Hoe zou het voor jou zijn iemand te verliezen van wie je houdt? Wat voor woorden voelen dan fijn, dichtbij, eerlijk, oprecht?
 • Noem de naam – Het lijkt onbelangrijk, maar je naam is misschien met het meest persoonlijke dat je hebt. Het hoort bij je, in leven en na het sterven. Het is voor de nabestaande dan ook heel fijn om de naam te horen van degene die ze missen. Zeker als het overlijden wat langer geleden is, wordt de naam steeds minder vaak genoemd. Zet jij hem of haar met naam en toenaam op de kaart, kan dit de nabestaande het gevoel geven dat hun dierbare niet wordt vergeten.
 • Herinneringen aan de overledene – Schrijf op wat jij je herinnert van hem of haar. Wanneer je haar voor het laatst zag, een grappige situatie tussen jullie of wat hem zo typeerde. Het is voor de nabestaande fijn te lezen wie de overledene voor jou was. Wat hij betekend heeft voor anderen.
 • Liedje, bijbeltekst, quote of gedicht toevoegen – Kende jij degene die is overleden goed, dan weet je misschien wel wat zijn lievelingsliedje was. Of een bijbeltekst die hem kracht gaf, een quote waar hij bij leefde. Het kan de nabestaande goed doen die woorden weer te lezen. Het geeft aan dat jij de overledene kende, interesse in hem hebt getoond. Vaak is zo’n lied of tekst voor de nabestaande ook veel gaan betekenen: een tastbare herinnering, die bij hem paste. Het kan ook mooi zijn om een foto van de overledene toe te voegen die jij mooi vindt.

Voorbeelden teksten medeleven na overlijden

Een aantal voorbeelden van teksten om je op weg te helpen:

 • Er zijn geen woorden voor wat jou nu overkomt… Ik kan alleen maar zeggen: ik leef enorm met je mee en denk veel aan je.
 • Weet dat ik -naam- nooit zal vergeten. Ik zie het nog zo voor me hoe hij altijd zei: ‘…’
 • Ik besef het nog helemaal niet. Ik zag -naam- vorige week nog op het voetbalveld, nog vol in het leven. Wat moet dit voor jullie onvoorstelbaar en onwerkelijk zijn.
 • Vandaag is het 3 jaar geleden dat je moeder, -naam-, overleed. Ik wil je op deze dag in het bijzonder laten weten dat ik aan je denk. Je gedachten zullen vast teruggaan naar toen. Ik weet nog goed hoe…
 • ‘Geen mens is zo aanwezig, als de mens die wordt gemist’ – Deze uitspraak doet me aan jou denken. De lege plek die -naam- in je leven achterliet. Ik bewonder de manier waarop je het verdriet om -naam- in je leven met je meedraagt. 
 • Er zijn ook teksten die goed passen op een kaart tijdens de kerstdagen
 • Of teksten die je kunt gebruiken op een verjaardagskaart

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--