Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Za. 11 december 2021 | 19:15 uur op TV | Ik mis je special Slag om de Schelde

7 december 2021 · Leestijd 3 min
Uitzending bekijken

Ik mis je-special: Slag om de Schelde

‘De Slag om de Schelde’. Zo heet de bekroonde oorlogsfilm, waarin geallieerden en Duitsers vechten om de Westerschelde. Maar deze heftige strijd kost ook aan honderden gewone Zeeuwen het leven. In Ik mis je zie je de echte verhalen achter deze film.  

Joke Brouwer-Niesthoven

‘Een hartelijke en laatste zoen van jullie man en vader. Ik ben jong van jullie heengegaan, maar ik heb altijd zielsveel van jullie moeder gehouden. Tot hierboven…’ Dat schrijft de vader van Joke Brouwer-Niesthoven als hij in de dodencel zit. Joke verliest haar vader Willem Niesthoven als ze vier jaar is. De Duitsers fusilleren hem in september 1944 na een sabotageactie van het verzet. Een Duitse patrouillewagen is daarbij verongelukt. Het verlies van haar vader tekent Jokes leven tot op de dag van vandaag. 

Johan Provoost

Johan Provoost is dertien jaar als geallieerde bommenwerpers de haven van Breskens bombarderen. Het dorp wordt bijna helemaal verwoest. Ook Johans ouderlijk huis wordt getroffen. Zijn zusje van zes overleeft het niet. Johan vindt haar onder het puin. 'Zoiets vergeet je nooit, ook al word je 250 jaar,' zegt hij geëmotioneerd.  Samen met Arjan Lock gaat Johan naar het massagraf waarin zijn zusje is begraven. Voor het laatst, want ruim een week later overlijdt hij, op zijn negentigste verjaardag. 

Maaike de Wolf-Mol

Maaike de Wolf-Mol is 18 als haar dorp Biggekerke door een geallieerd vergis-bombardement deels in de as wordt gelegd. Ze verliest daarbij haar oom en tante met hun twee jonge kinderen. Maaike vertelt hoe ze als meisje van 18 met een EHBO-diploma de gewonden en overlevenden moest verzorgen. “We hebben een man onder het puin vandaan gehaald die vroeg naar zijn vrouw en kinderen. Ik heb toen gezegd: ’Daar zorgen anderen voor.’ Terwijl ik wist dat er niemand meer in leven was. Maar dat durfde ik niet te zeggen.” Ondanks deze gebeurtenis is Maaike sterk gebleven: “Je moet verder en kijken naar wat er wel is en wat er overblijft.” 

Zaterdag 6 november 2021, 19:15 uur op TV

Lees ook over:

Zaterdag 6 november 2021, 19:15 uur op TV
Zaterdag 26 december 2020, 19:00 uur – Kerst en corona in Heerde op TV

Lees ook over:

Zaterdag 26 december 2020, 19:00 uur – Kerst en corona in Heerde op TV

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--