Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rouwvragen aan Manu Keirse | 'Hoe kan ik mijn rouw op een creatieve manier verwerken?'

10 mei 2023 · Leestijd 3 min

In deze rubriek stellen 'Ik mis je'-volgers hun persoonlijke vragen rondom rouw aan Manu Keirse, klinisch psycholoog en emeritus hoogleraar verliesverwerking. Jorieke wil weten of ze, bij gebrek aan woorden, het verlies van haar vader ook op een beeldende manier kan verwerken.

Beste Manu, 
 
Mijn lieve, sportieve, sterke, knappe papa is helaas alweer twee jaar geleden overleden. Ik heb er vaak nog moeite mee om het verdriet te uiten met woorden en daarom wil ik er graag op een creatieve, beeldende of actieve manier met papa bezig zijn. 

Heb jij ideeën voor mij over hoe ik dit kan doen en zijn overlijden te verwerken?
 
Alvast bedankt! 

Jorieke

Manu Keirses antwoord

Beste Jorieke,

Je vraagt hoe je op een creatieve en beeldende actieve wijze met je overleden papa kan bezig zijn om zijn overlijden te verwerken. Dat is een vraag die voor mij moeilijk te beantwoorden is, want ik ben geen beeldend kunstenaar en weet ook niet in welk genre van beeldende kunst jij je bekwaamd hebt.

Herinneringen

Toch een poging om je op weg te helpen. Stel je even voor welke herinneringen je papa bij je oproept. Wat heeft hij voor je betekend op belangrijke kruispunten in je leven? Welke plaats heeft hij ingenomen in de verhalen van wie je bent geworden?

Aan welke beelden doet zijn leven je denken? Welke afbeeldingen en kleuren associeer je met die beelden?

Elementen uit zijn leven

Ik spreek in mijn boek niet meer over verwerken, maar over verlies overleven. De relatie met je vader kan nog verder groeien, ook na zijn sterven. Je kunt van alles doen om de relatie levendig te houden. Laat je inspireren door elementen uit zijn leven.

Herinneren is hem opnemen in je dagelijks leven, in je werk. Zo construeer je een toekomst waarvan hij blijft deel uitmaken.

Met genegen groeten,

 Manu Keirse

Boek: Afscheid van moeder

In 'Afscheid van moeder' deelt Manu Keirse zijn persoonlijke verlieservaring over zijn moeder, die tien maanden ziek was voor ze overleed. Het boek steunt anderen om hun eigen gevoelens van rouw te begrijpen en orderen, en het biedt daarnaast nog een manier om rouw op een creatieve manier te uiten: schrijf erover.

Huisarts Jet verliest haar zoontje: ‘Ik dacht dat het mijn schuld was'

Lees ook over:

Huisarts Jet verliest haar zoontje: ‘Ik dacht dat het mijn schuld was'
Mieke verliest haar dochter: ‘Op dat moment wist ik: er is helemaal geen diploma-uitreiking’  

Lees ook over:

Mieke verliest haar dochter: ‘Op dat moment wist ik: er is helemaal geen diploma-uitreiking’  

Geschreven door

Manu Keirse

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--