Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Podcast tips over rouw en verlies

2 oktober 2019 · Leestijd 4 min

Over rouw en verlies zijn al veel boeken geschreven. Maar nu zijn er ook een aantal boeiende podcast series over dit thema. Wij zetten er eental voor je op een rijtje.

Podcasts over rouw en verlies

Luister jij weleens naar een podcast? Het is een manier om naar een gesprek of verhaal te luisteren en daardoor geïnspireerd te raken of iets te leren. Je kunt ernaar luisteren wanneer jij wilt. Het is een opkomend medium, maar er zijn al honderden podcasts van Nederlandse makers. En die zijn ook nog eens via tal van platforms te beluisteren. Dat kan verwarrend zijn. Daarom zet de redactie van Ik mis je een aantal boeiende podcasts voor jou op een rijtje, die allemaal gaan over rouw, verlies en verdriet.

1. Podcast Ik mis je – In gesprek met Manu Keirse

Volgens rouwdeskundige Manu Keirse kun je rouw niet verwerken, maar hoogstens overleven. In de podcast van Ik mis je gaat Manu Keirse in gesprek met Angela, Joachim, Laura en Lies. Op deze pagina kun je de gesprekken luisteren. Daarnaast vind je er samenvattingen en waardevolle inzichten.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

2. Podcast De Verliescirkel

In de podcast-serie De Verliescirkel voert Hanneke Fiddelaers van Expertisecentrum Omgaan met Verlies, samen met Riet Fiddelaers-Jaspers gesprekken en interviews over verlies op vele gebieden in het leven.

3. Podcast Levend Verlies

Bij levend verlies gaat het om terugkerende gevoelens van verdriet en rouw als je ouder bent van een kind met een beperking of chronische aandoening. Edith Raap en Odet Stabel spreken met ouders en hulpverleners en proberen een brug tussen hen te slaan. Hoe ervaren ouders levend verlies en hoe kunnen hulpverleners ouders ondersteunen?

Losse afleveringen

Vijf losse podcast-afleveringen over rouw en verlies die het beluisteren waard zijn:

 1. Opium – Het Gesprek met Vrouwkje Tuinman
  Annemieke Bosman spreekt dichter Vrouwkje Tuinman over haar nieuwste bundel Lijfrente. Lijfrente is een direct verslag van het eerste jaar na een verlies. Tuinman schrijft over rouw die bij iedere nieuwe ronde weer totaal anders is. Over wat blijft, nadat iemand gestorven is. En over de pogingen om een overleden geliefde zo veel mogelijk te laten bestaan en tegelijkertijd zelf te blijven voortbestaan.
 2. Groot Nieuws Radio – Bij Jorieke met Bert Troost over omgaan met verlies
  Verlies van een kind, een burn-out waar een diepe depressie bij kwam en de zelfdoding van zijn schoonzoon, die voor hem als een eigen kind voelde. Hoe staat Bert nu in het leven?
 3. De Dag – Eens even goed praten over de dood
  ‘Iedereen is anders, iedereen leeft anders en iedereen wil anders dood’, arts Marike de Meij weet het als geen ander. Zij voert vaak gesprekken met mensen die stervende zijn. Het is belangrijk om daarover te praten, vindt zij. Met wat voor vragen kun je zitten? En wat zijn daar de antwoorden op?
 4. Alles is liefde – Liefde en Rouw met Leoniek van der Maarel
  Liefde en rouw, twee kanten van dezelfde medaille. Wat als je je liefde verliest, door de dood of anderszins? En wat als je daarna weer verliefd wordt? Een rollercoaster die heftig en emotioneel is, maar ook één die kan leiden tot dankbaarheid en zingeving. Al is dat laatste iets wat je als rouwende nog echt niet kunt en wilt horen. Een ding is zeker; na een groot verlies zal je leven en de liefde nooit meer hetzelfde zijn.
 5. Van twee kanten – De maakbaarheid van het leven, die is er dus niet
  Je pasgeboren kindje verliezen: voor de meeste ouders bestaat er geen groter verdriet dan dat. Het overkwam Kris en Wichert. Meer dan één keer. In een nieuwe podcast van de Volkskrant vertellen ze over deze heftige gebeurtenis en hoe ze hier mee hebben leren leven.

Laat ons weten wat je van deze audioverhalen vond. Heb jij een podcast-tip voor de redactie? Mail dan naar ikmisje@eo.nl.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--