Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blog Petra Walinga | De beste wensen? Mijn wens komt nooit meer uit.

31 december 2018 · Leestijd 4 min

‘De beste wensen!’ Woorden die makkelijk worden uitgesproken, maar pijnlijk zijn voor mensen die rouwen. Wat kun je beter wél zeggen? Petra denkt mee en geeft suggesties vanuit haar eigen ervaring.

Geen hoogtepunten

Het is 31 december 2018. Veel mensen kijken terug op het afgelopen jaar en vooruit naar 2019. Hoogtepunten die er waren worden benoemd, verwachtingen en wensen voor het komende jaar worden uitgesproken. Het lijkt vanzelfsprekend om zo het nieuwe jaar in te gaan.

2018 was voor mij een jaar van stilstaan bij mijn lieve meisje, omdat ik niet anders kon. Als ik terugkijk, waren er geen hoogtepunten, maar ik zie een jaar waarin ik het zwaar had en heel verdrietig was. Een jaar waarin ik per dag leefde en niet verder vooruit kon en durfde te kijken.
Dat gaat in 2019 niet veranderen, al is het anders dan een jaar geleden. Het rouwproces ontwikkelt zich en ik heb de eerste kleine stapjes gezet op de lange weg die te gaan is. Maar vooruitkijken blijft pijnlijk.

Mijn wens komt nooit uit

…‘De beste wensen voor het nieuwe jaar!’ Of: ‘Gelukkig Nieuwjaar!’ Veel mensen wensen elkaar het beste toe voor het komende jaar. Maar als ik eerlijk ben hoef ik het niet horen. Want deze woorden doen pijn. Door het sterven van Laura en Lennard kan ik het jaar niet onbevangen ingaan. Ik zie er tegenop, omdat ik hen zo zal missen. Mijn enige wens zou zijn dat mijn kinderen niet waren gestorven. Dat ik ze gezond en wel bij me had. Maar die wens komt nooit uit.

Moeilijk om woorden te vinden

Het is goed om erover na te denken wat je zegt, voordat je degene die te maken heeft met verlies een ‘Gelukkig Nieuwjaar’ toewenst. Of: ‘Het beste voor het nieuwe jaar.’ Het beste, dat zal hier nooit meer gaan komen…
Het kan moeilijk zijn om woorden te vinden. Want misschien ben je bang voor de reactie die zal komen, of om het verkeerde te zeggen. Uit verlegenheid zou je ook niets kunnen zeggen, maar dat is minstens zo pijnlijk.
Daarom heb ik een paar suggesties, die mijzelf zouden steunen of troosten:

Hoop en moed

Wat zou het fijn zijn te merken dat mensen er ook in het komende jaar voor me willen zijn. Dat ze me moed inspreken, als ik die zelf niet heb. Het zou me goed doen om te horen dat God bij me blijft, ook al lijkt Hij ver weg. Daardoor kan ik hoop houden. Het zal me raken wanneer iemand zegt dat hij aan mijn kinderen blijft denken en hun namen uitspreekt, omdat zij nog zo aanwezig zijn in mijn hart.

Benoem de pijn

Durf het te zeggen en laat je niet verleiden om uit verlegenheid met de situatie toch maar snel die beste wensen uit te spreken, die juist zo pijnlijk zijn. Stap over je schroom heen, benoem de pijn. Het zal goed doen en warmte geven aan degene die leeft met verdriet in zijn of haar hart.

Voor jou

Voor jou die dit leest, als je niet hoeft te rouwen om een geliefde: ik wens je het Goede toe voor 2019! Geniet van wie je hebt en waardeer elkaar. Spreek je liefde voor elkaar uit, want je kunt het nog doen!

Voor jou die dit leest als je verdrietig bent: ik wens je lieve mensen om je heen toe, moed voor vandaag en Hoop, voor het nieuw jaar dat eindeloos voor je ligt. Elke dag opnieuw

Liefs, Petra

Geschreven door

Petra Walinga

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--