Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuws | Rikko Voorberg: ‘Rouw heeft wel een plek in ons hart, maar niet in onze maatschappij’

27 juni 2024 · Leestijd 3 min

Rikko Voorberg mag zich sinds deze week Amsterdammer van het jaar noemen. Hij ontvangt deze prijs voor zijn ‘Rouwen en Vieren Kas’, waarin mensen op een openbare plek kunnen rouwen om hun dierbare.

“De onderscheiding is echt een erkenning voor de kas,” zegt Rikko trots. “Er waren zulke mooie initiatieven genomineerd, dus dan is het heel bijzonder om te winnen.”

Vraag van een vriendin

Het is een vraag van een vriendin die Rikko op het idee van een rouwkas brengt. “Kun je geen ruimte maken voor rouw?” vraagt Antje hem. Ze heeft het namelijk moeilijk na het overlijden van haar dochter. “Niemand ziet aan de buitenkant hoe kapot je bent,” vertelt Rikko. “En het is een hele stap om zelf te zeggen: ik ben in de rouw.”

Kijk hier de uitzending van 'Ik mis je', waarin Antje vertelt over het verlies van haar dochtertje Hope:

Daarom slaat hij de handen ineen met verschillende ondernemers om een openbare ruimte te creëren voor gemis. “Want rouw heeft dan wel een plek in ons hart,” zo stelt Rikko, “maar nog niet in onze maatschappij.”

Publiek verdriet

Die openbare plek, dat wordt een glazen tuinkas, midden in Amsterdam. Het is 2021 als de kas er voor het eerst tien dagen staat. “Hij is met heel veel liefde en zorg ingericht, zodat mensen weten: hier mag ik met mijn verdriet zijn,” zegt Rikko. Nabestaanden kunnen er onder andere een kaarsje aansteken of in het gastenboek schrijven.

Rouwen & Vieren Kas 2023 Rikko Voorberg
Credits: Jonathan Breijer.

En de behoefte aan zo’n plek blijkt groter dan gedacht. Rikko licht toe: “Mensen wilden niet weggaan, eindelijk was er ruimte voor hun verdriet.” Deze eerste editie bezoeken ruim 1200 mensen de kas. Ook in 2022 en 2023 staat de Rouwen en Vieren Kas weer in Amsterdam en doen er meerdere steden met het initiatief mee.

Gestolde liefde

Rikko vindt het mooi dat de kas zo zichtbaar is. Niet alleen staat hij op een prominente plek in de stad, ook kunnen mensen door de glazen wanden naar binnen kijken. “Als rouwen alleen maar privé wordt gedaan, dan lijkt het net alsof je verdriet er niet mag zijn. Mensen voelen zich daarom echt gehoord en gezien door het bestaan van de kas.”

Rikko Voorberg Rouwen en Vieren Kas, Amsterdammer van het jaar
Credits: Jonathan Breijer.

Hij hoopt daarom ook een jaarlijks met de Rouwen en Vieren Kas terug te keren, of zelfs permanente plekken voor rouw te regelen. “Want het is zo belangrijk om zo’n plek voor rouw te hebben. En om ook te vieren hoe mooi je het met iemand samen hebt gehad,” zegt Rikko. “Want rouw is gestolde liefde, leerde Antje mij.”

3FM-dj Wijnand Speelman: ‘Dat wil iedereen toch? Dat je net als Anjo de wereld een beetje mooier achterlaat’

Lees ook over:

3FM-dj Wijnand Speelman: ‘Dat wil iedereen toch? Dat je net als Anjo de wereld een beetje mooier achterlaat’
Tamara verloor haar zoontje Mino: ‘Je hebt je kind gekregen en weer terug moeten geven.’

Lees ook over:

Tamara verloor haar zoontje Mino: ‘Je hebt je kind gekregen en weer terug moeten geven.’

Geschreven door

Jip

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--