Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe leef ik verder na het overlijden van mijn partner? Manu Keirse geeft advies

19 april 2024 · Leestijd 5 min

Als je partner overlijdt, staat je wereld op z’n kop. Degene van wie je zoveel houdt, moet je loslaten. Naast het omgaan met dit grote verlies, moet je ook je leven opnieuw inrichten. Hoe doe je dat, verder leven na het overlijden van je partner?

Wanneer je partner overlijdt, moet je omgaan met intense rouw. Bovendien ziet je leven er in de praktijk anders uit: taken die je partner eerder vervulde, moet je nu zelf doen. Hebben jullie samen kinderen? Dan hebben zij ook jouw aandacht nodig. Hoe doe je dit? En wat als je opnieuw de liefde vindt? Rouwexpert Manu Keirse geeft advies.

Verdrietig of boos om overlijden partner

“Hoe je je voelt na het overlijden van je partner, is voor iedereen anders,” vertelt Manu Keirse. “Je kunt intens verdrietig zijn, maar je ook verlaten, boos, schuldig en eenzaam voelen. Er kunnen vragen naar boven komen zoals: 'waarom zijn we niet eerder naar de huisarts gegaan?' of 'waarom heeft hij me verlaten?'"

'Loop niet weg voor de pijn'

Dit verlies moet je onder ogen zien. "Rouwarbeid," noemt Manu dit. "Je partner komt niet meer terug. Loop niet weg voor de pijn en het verdriet dat dat besef met zich meebrengt." Daarnaast is het belangrijk dat je je aanpast aan je nieuwe wereld na het verlies. "Hoe kun je, stapje voor stapje, de draad weer oppakken?"

Niet alleen je partner kwijt, maar ook je huisgenoot

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. “In de meeste gevallen ben je niet alleen je partner verloren, maar ook je huisgenoot,” legt Manu uit. “Hij kookte altijd, of zij organiseerde de verjaardagen. Nu moet je alleen het huishouden doen en alleen de paaseieren verstoppen. Je partner was de persoon met wie je intimiteit beleefde en met wie je samen oud wilde worden. Maar nu moet je alle plannen weer alleen maken en jezelf opnieuw uitvinden. Wat vind je belangrijk en waar word je blij van?"

Je kinderen missen hun ouder

"Als je jonge kinderen hebt, heb je er nog een taak bij. Jij bent vol verdriet maar je kinderen zijn hun papa of mama kwijt. Je moet voor hen dubbel aanwezig zijn met halve aandacht." Volgens Manu is dit het punt waarop je hulp inschakelt. "Vraag een aantal buren of familieleden extra warmte aan je kinderen te geven. Dat kan een luisterend oor zijn, maar ook een uitje."

'Het is belangrijk om het verlies tastbaar te maken'

Voor kinderen is het belangrijk het verlies tastbaar te maken, vindt Manu. "Een herinneringsdoos met mooie foto’s, een handgeschreven kaartje of een sieraad van de overleden papa of mama kan troostend zijn.”

Na zoveel jaar samen

Als je je partner op hoge leeftijd verliest, komt eenzaamheid dikwijls om de hoek kijken. “Dan hoor je de weduwe of weduwnaar soms zeggen: ‘Ik heb hem zo lang mogen houden.’ Of: ‘Hij heeft zo’n mooie leeftijd behaald.’ Tegelijkertijd ben je wel degene kwijt die jou elke dag, jaar in, jaar uit, een kopje thee bracht. De persoon met wie je zoveel mijlpalen hebt beleefd. Die jou als geen ander kende. Daar mag je best verdrietig om zijn.”

Schoonfamilie

Wat Manu nog weleens ziet gebeuren, is dat er na het overlijden een conflict met de schoonfamilie ontstaat. “Dan zeggen ze: ‘We hadden altijd zo’n goede band met onze schoondochter, maar nu onze zoon is overleden, zien we haar niet meer.’"

'Iemand neemt afstand omdat de pijn te groot is'

"Vaak is dat geen opzet: iemand neemt afstand omdat de pijn te groot is. Want waar kun je iemand meer missen dan in zijn ouderlijk huis? Je moet ook waken voor rivaliteit in het verdriet: niemand heeft het ‘meeste recht’ op verdriet in zo’n situatie. Iedereen heeft z’n eigen verdriet. Het is goed om je daar bewust van te zijn en open met elkaar over je gevoelens te praten. ”

Weer genieten, met herinneringen aan je partner

Stapje voor stapje de draad oppakken en uiteindelijk weer genieten van het leven. Dat is volgens Manu je laatste rouwtaak. "Opnieuw leren genieten van het leven, terwijl je de mooie herinneringen aan jullie samenzijn bewaart. De spullen opruimen die je aan je overleden geliefde herinneren hoeft dus niet per se. "Die spullen mogen blijven, tenzij het je in de weg zit om je leven weer op te pakken. Verlies overleven betekent de herinneringen aan iemand levend houden, op een manier die bij jou past."

Nieuwe relatie na overlijden partner

Dat geldt volgens Manu ook als je het geluk hebt weer nieuwe liefde te vinden. “Ik hoor weleens van mensen die hertrouwen en symbolisch de naam van hun overleden partner én nieuwe partner in de trouwring graveren”, vertelt hij. “Je neemt je overleden partner als het ware mee in je nieuwe relatie. De ander is nooit helemaal weg.”

Test jezelf | Rouwarbeid betekent:

Rouwvragen aan Manu Keirse | 'Ik wil over mijn overleden man praten, maar mijn omgeving vermijdt dit'

Lees ook over:

Rouwvragen aan Manu Keirse | 'Ik wil over mijn overleden man praten, maar mijn omgeving vermijdt dit'
Irene: ‘Met iedere vezel in mijn lijf wilde ik naar hem toe’

Lees ook over:

Irene: ‘Met iedere vezel in mijn lijf wilde ik naar hem toe’

Geschreven door

Janet Freriks

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--