Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gedicht | Als alles soms wat moeilijk gaat

7 juni 2019 · Leestijd 3 min

Anderhalf jaar geleden overleed de man van Joyce (31) aan uitgezaaide maagkanker. Joyce verloor niet alleen haar grote liefde, maar ook de papa van haar zoontje Lev, 2 jaar. Nu Vaderdag eraan komt, vraagt Joyce zich af of Lev ooit zal begrijpen wat deze dag echt betekent.

Oproep op Facebook

Enkele weken geleden deden we een oproep op Facebook met als onderwerp ‘Vaderdag zonder jou’. Joyce mailde ons over het verlies van haar man Jeffrey. Eind 2017 overleed hij aan maagkanker. Ze bleef achter met zoontje Lev, die toen pas twee jaar was. De periode die volgde was moeilijk. Lev kreeg veel woedeaanvallen en Joyce kwam terecht in een heftig hulpverleningstraject.

Uitgezaaide maagkanker

“We dachten dat Jeffrey gewoon een beetje moe was van het vele werken. De huisarts verwees hem door naar het ziekenhuis. Daar kwamen ze er al heel snel achter dat het helemaal foute boel was. Ze gaven hem twee weken. Uiteindelijk hebben zij het kunnen rekken met diverse chemo’s en heel veel kracht van mijn man tot negen maanden.

Joyce-4-1

Lev was alles voor mijn man en mijn man was alles voor Lev. Na de bevalling raakte ik in een depressie waardoor Jeffrey en Lev veel tijd doorbrachten en een hele hechte band kregen. Nadat Jeffrey overleden was, kreeg Lev steeds vaker woedeaanvallen. Ook begon hij achter te lopen in zijn ontwikkeling.

Ik kwam in een heftig hulpverleningstraject met mijn zoontje terecht. Waar zij eerst nog dachten aan de gevolgen van het overlijden van mijn man, werd naar verloop van tijd steeds duidelijker dat er toch meer aan de hand was met Lev.

Lev gaat momenteel naar een speciale school, krijgt diverse therapieën en onderzoeken. Communiceren met Lev is lastig en alles moet via vaste structuur en constant consequent zijn om hem zonder al te veel woedeaanvallen de dag door te laten komen.”

[newsletter midrid=S7a1MAYAA75]

Een tekening voor Vaderdag

“Net als Moederdag is ook Vaderdag een dag met een scherp randje. Om het gemis van een vader voor mijn zoontje, maar ook om het gemis van een zoontje dat snapt wat Vaderdag inhoudt. Moeilijk om op deze dagen niet met Lev te kunnen praten over het gemis van zijn papa. Moeilijk omdat ik me afvraag of hij ooit zal gaan begrijpen wat Vaderdag inhoudt. Ik probeer door middel van foto’s Jeffrey toch levend te houden voor mijn zoontje. En ik blijf hopen dat Lev op een dag thuiskomt met een zelfgemaakte tekening en zegt: deze is voor mijn papa omdat het Vaderdag is…”

Joyce vond op een forum dit liefdevolle gedicht wat haar raakte en bemoedigde:

Als alles soms wat moeilijk gaat

Als alles soms wat moeilijk gaat
Je gevoel je in de steek laat
Weet dan dat mama
Altijd naast je staat.

Als alles soms wat eng lijkt
De ander jou even niet bereikt
Weet dan dat mama
Een stukje verder kijkt.

Trots op waar je staat
Dankbaar met hoe het gaat
Hoge bergen, diepe dalen
Jij zult altijd, hoe dan ook
de finish halen.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--