Ga naar submenu Ga naar zoekveld

David mist zijn vriend: 'Jip schudde iedereen wakker: maak iets van je leven'

28 februari 2024 · Leestijd 5 min

Jip en David zijn soulmates, dat weet David meteen als hij de ernstig zieke Jip ontmoet. Ze zijn drieënhalf jaar bevriend als Jip op 24-jarige leeftijd overlijdt. Na Jips dood gooit David zijn leven rigoureus om. En velen met hem. “Nog nooit had ik zo’n authentiek mens ontmoet."

“Jip kwam aanlopen in een glimmend, groen trainingspak en een kaal hoofd. Door de chemobehandelingen was zijn haar uitgevallen. Jip zei: ‘Ik heb altijd gabber willen zijn en dit is mijn kans.’ Ik wist meteen: dit is een bijzondere gast,” vertelt David. 

“Jip was 21 en had botkanker toen ik hem leerde kennen. Samen met mijn huidige compagnon Arjan werkten we als directielid bij een groot marketingbedrijf en Jip was bij ons in dienst. Toen we hoorden dat Jip ernstig ziek was, wilden we hem financiële zekerheid geven.”

Als een spiegel

Tijdens het gesprek bieden David en Arjan Jip een contract voor onbepaalde tijd aan. David: “Ik ging ervan uit dat we hem uit de brand hielpen, maar Jip zag het allemaal anders. Hij begon te lachen en zei: ‘Je denkt toch niet dat de tijd die ik nog heb bij jullie ga doorbrengen? Ik heb een lijst gemaakt met dingen die ik wil doen en jullie staan daar niet op.”

“Jip was als een spiegel,” vertelt David. “Veel mensen zeggen dat je alles uit het leven moet halen, maar weinig mensen durven hiernaar te leven. Nog nooit had ik zo’n authentiek mens ontmoet. Omdat Jip geen toekomst had, leefde hij in het nu.” 

Jip - portret

Levenslust

Als David Jip een lift geeft naar het station raken ze niet uitgepraat en weten ze: wij begrijpen elkaar op zielsniveau. “Voor ons was het logisch dat we elkaar bleven zien. Ik was tien jaar ouder dan Jip en nam onbewust de rol van grote broer op me. Als Jip zijn hart wilde luchten, belde hij. We gingen samen op vakantie en met zijn vrienden weekendjes weg.”

'Hij zei dat het leven geen generale repetitie is. Iedereen is terminaal'

Vol enthousiasme sluit Jip zich aan bij de groep mensen geïnteresseerd in persoonlijke ontwikkeling die David begeleidt. “Jip schudde iedereen wakker. Hij zei dat het leven geen generale repetitie is. Dat iedereen terminaal is, maar dat hij wist dat zijn leven snel voorbij zou zijn. Maak wat van het leven, gaf hij iedereen mee. Hoe zieker hij werd, hoe krachtiger zijn boodschap werd.”

Boom planten

“Naar een oud Chinees gezegde moet een mens een kind verwekken, een boek schrijven en een boom planten. Op een kind krijgen na, lukte het Jip. Hij plantte een boom; een mooie beuk. Hij schreef het boek Kanker is een cadeau en met zijn deelname aan het BNN-programma Over mijn lijk inspireerde hij talloze mensen.”

De gedachte dat hij zijn vriend gaat verliezen, vindt David desondanks onverteerbaar. “In mijn wanhoop probeerde ik Jip te helpen door alternatieve behandelingen voor hem te regelen. Maar wat we ook probeerden, een wonder bleef uit. Ik voelde me verslagen. Jip niet. Hij bleef zijn stralende zelf. Ik ging inzien dat er toch wel wonderen plaatsvonden. Volgens mij is een wonder een daad van liefde en daarvan hadden Jip en ik er heel veel beleefd.”  

Jip aan het koken

Mensen samenbrengen

David leert veel van Jip. “We waren op vakantie toen hij zei: ‘Jij dacht mij te begeleiden met beter worden, maar in werkelijkheid begeleid ik jou om okay te zijn met de dood’. Hij schreef toen ook een brief met een boodschap voor iedereen die hem lief was en vroeg of ik deze wilde voorlezen op zijn afscheidsdienst.”

Een paar maanden na zijn 24-ste verjaardag sterft Jip op 28 februari 2012 in bijzijn van zijn ouders, broer en David. Op zijn afscheidsdienst leest David Jips afscheidsbrief voor. “Jips boodschap was: sterf niet met me mee, maar doe er iets mee. Hij riep op om het leven te vieren en er iets van te maken. Iedereen in de zaal had het gevoel alsof de woorden expliciet aan hem of haar waren gericht.” 

'Sterf niet met me mee, maar maak iets van het leven'
zonnebloemen Jip
Na Jips afscheid krijgt iedereen zonnebloemzaden mee. Voor Jip is de bloem een symbool voor de kracht van de natuur die zorgt dat alles voortleeft. Uit de zaden van de bloem blijven nieuwe planten groeien.

Grote inspirator

Aan Jips oproep wordt massaal gehoor gegeven. Veel van Jips vrienden zijn hun hart gaan volgen. David en zijn compagnon Arjan ook. “Op de avond van Jips afscheid besloten we om een boek te schrijven over persoonlijke ontwikkeling. We stopten met het marketingbedrijf en begonnen 365 Dagen Succesvol, een organisatie die mensen helpt om gelukkiger te worden. Jip is nog altijd onze grootste inspirator.”

Ja, Jip is er nog volgens David. “Mensen koppelen vorm en inhoud aan elkaar. Jips vorm was zijn lichaam en zijn inhoud liefde. Toen ik me realiseerde dat ik rouwde om Jips vorm, maar zijn liefde er nog is, gaf dat een nieuw perspectief. Ik weet dat wat het hart gezien heeft voor eeuwig is. Jip en ik zijn soulmates.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Ivana's beste vriend (27) komt om in een brand: 'Ik praatte mezelf aan dat ik zijn dood kon voorkomen'

Lees ook over:

Ivana's beste vriend (27) komt om in een brand: 'Ik praatte mezelf aan dat ik zijn dood kon voorkomen'
Ed Sheeran’s ‘Visiting Hours’ gaat over overleden vriend | Song

Lees ook over:

Ed Sheeran’s ‘Visiting Hours’ gaat over overleden vriend | Song

Geschreven door

Sonja Brekelmans

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--