Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blog Petra | ‘We willen elkaar niet belasten met onze rouw’

26 oktober 2022 · Leestijd 3 min

Petra en haar oudste zoon Harrold rouwen allebei totaal anders om Laura en Lennard. Ze vinden het lastig hun verdriet naar elkaar uit te spreken. Dan krijgt Petra een bijzonder verzoek waardoor zij en Harrold samen met hun rouw bezig zijn.

Op verzoek van Ik mis je ga ik een korte video opnemen voor Allerzielen. Ik vind het mooi om te doen, maar in m’n eentje filmen én er zelf op staan is onhandig en niet zo leuk. Omdat het over Laura en Lennard zal gaan, wil ik hulp van iemand die dicht bij mij en mijn overleden kinderen staat. Wie kan me helpen met dit filmpje?

Aarzeling
Een dag later appt mijn oudste zoon Harrold. Hij heeft zin om langs te komen en bij te kletsen. Gezellig! Het is fijn om met hem af te spreken, want ik zie hem niet elke week. Ik ga hem vragen om te helpen met het filmpje. Maar ik aarzel ook. Zit hij hier wel op te wachten?

Niet belasten

Harrold en ik hebben ons eigen, unieke rouwproces. Begrijpelijk, want onze relatie tot Lennard en Laura was verschillend. Ik vind het niet erg dat hij het op zijn eigen manier doet. Ik zie zijn verdriet evengoed wel. Ik kan van hem niet verwachten dat hij het doet zoals ik.

We vinden het vaak moeilijk om ons verdriet naar elkaar uit te spreken. Omdat we elkaar niet willen belasten met onze rouw, pijn of frustratie.
Maar ons verdriet níet delen, betekent dat we alleen zijn met onze rouw.

Positief

Met schroom stel ik mijn vraag aan Harrold. Als hij het maar niet ongemakkelijk vindt, of het alleen voor mij doet, gaat er door me heen. Maar zijn antwoord is meteen positief. Natuurlijk wil hij helpen. Hij vindt het zelfs fijn om samen iets te doen. Dat alleen al is het maken van dit filmpje waard.

Als Harrold er is, verwen ik hem met een uitgebreide lunch. We kletsen bij en ik vraag naar zijn werk en opleiding. De sfeer is ontspannen en goed. Dan gaan we aan de slag. Ook al wordt het een kort filmpje, we bespreken als ware profs het script en de filmset. Harrold filmt en ik acteer. Na één keer proefdraaien én een blooper, staat het filmpje er goed op. A je to!

Verbonden

We hebben er allebei een goed gevoel over, hoe verschrikkelijk de aanleiding van het maken ook is. Door samen bezig te zijn met ons verdriet en vorm te geven aan onze rouw, voelen we ons verbonden met elkaar.

Aan het eind van de dag gaat Harrold naar huis. We vertellen elkaar nog een keer dat het fijn was om samen iets te doen, en daarbij te denken aan Laura en Lennard. Ons filmpje duurt tien seconden. Maar het verbindende effect zal voor ons veel langer duren.

Blog Petra | 'Er gaat een alarmbel bij me af als ik de blik in zijn ogen zie'

Lees ook over:

Blog Petra | 'Er gaat een alarmbel bij me af als ik de blik in zijn ogen zie'
Graddy verliest haar man en kind: ‘Ergens ben ik blij dat mijn zoon eerst is gegaan’

Lees ook over:

Graddy verliest haar man en kind: ‘Ergens ben ik blij dat mijn zoon eerst is gegaan’

Geschreven door

Petra Walinga

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--