Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blog Jurgen | ‘Weer een dag dichter bij ons weerzien, lieve Luna’

21 september 2023 · Leestijd 3 min

Jurgen wordt vrolijk toegezongen op zijn verjaardag. En dat valt hem zwaar. “Ik wil weg. Nooit gedacht dat een verjaardagsliedje zo’n emotionele trigger kon zijn."

“Lang zal ‘ie leven, lang zal ‘ie leven in de gloriaaaaaaa,” wordt uit volle borst gezongen. Mijn lichaam verstijft, onrust borrelt als een geiser in me op. Ik wil weg. Nooit gedacht dat een verjaardagsliedje zo’n emotionele trigger kon zijn.

Geen lang leven

Na het overlijden van Luna, nu bijna zes jaar geleden, wennen mijn lichaam en geest niet aan dit moment. Ik vlucht er niet van weg, maar ik merk dat ik me heel ongemakkelijk opstel. Ik weet mezelf geen houding te geven, mompel waarschijnlijk de tekst mee en klap op de maat van de melodie.

'Nooit gedacht dat een verjaardagsliedje zo'n emotionele trigger kon zijn'

Bijzonder dat een liedje zo’n impact heeft. Ik wil het graag anders ervaren, maar het roept altijd veel verdriet in me op. Lang zal hij/zij leven…. Een lang leven was Luna dus niet toebedeeld. Ik weet dat het niet eerlijk is om nu teleurgesteld te zijn, maar toch gebeurt het. Het voordeel van tijd is dat ik ermee om leer gaan. Het gevoel verdwijnt niet, maar ik herken het inmiddels wel.

jarig luna

Geboortedag

Desondanks vier ik mijn geboortedag. Ja, ik noem het voortaan mijn geboortedag, die term voelt beter. Ik herdenk de dag dat ik geboren ben, vier het op gepaste manier met mensen die ik graag om me heen heb. Niet uitbundig, maar ingetogen. Misschien dat dit ooit verandert, maar voor nu voelt deze manier goed.

In de afgelopen jaren heb ik als rouwende vader al olifantenstappen gemaakt, voor mijn gevoel. Ik kan me weer in iets drukkere gezelschappen bewegen en houd niet op voorhand alle sociale verplichtingen af.

Knutsel en knuffel

Dus vandaag begin ik, op mijn geboortedag, met het bewust opzoeken van herinneringen met Luna en mijn gezin. Fantaseer ik over wat Luna vandaag voor me zou hebben geknutseld, denk ik aan de intense knuffel die ik bij het ontwaken zou hebben gehad en ga ik over tot de orde van de dag.

'Weer een jaar ouder, weer een dag dichter bij ons weerzien'

Weer een jaar ouder, weer een dag dichter bij ons weerzien, lieve Luna. Ondanks het gemis hoop ik toch op nog vele mooie geboortedagen.

WP_20170927_11_07_26_Pro
Blog Jurgen | ‘Luna is erbij, hoort erbij en zal altijd meegaan op reis’

Lees ook over:

Blog Jurgen | ‘Luna is erbij, hoort erbij en zal altijd meegaan op reis’
Blog Petra | ‘Lang zal je leven, lieve Lennard’

Lees ook over:

Blog Petra | ‘Lang zal je leven, lieve Lennard’

Geschreven door

Jurgen van Riel

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--