Ga naar submenu Ga naar zoekveld

9 aangrijpende romans over rouw en de kracht van liefde

15 maart 2018 · Leestijd 4 min

Het verliezen van een dierbare kan eenzaam en overweldigend zijn. Lezen over het rouwproces van anderen kan troost en herkenning bieden. Hieronder vind je 9 tips voor romans die gaan over verlies en rouw, maar die ook een eerbetoon zijn aan de geliefden van de auteurs.

Hieronder vind je negen romans die gaan over rouw en liefde:

Boek 1: Contrapunt

Auteur Anna Enquist
Thema verlies dochter

907008AP Enquist_Contrapunt

Anna Enquist vertelt het aangrijpende verhaal van een vrouw en het verlies van haar dochter door een ongeluk. Ieder hoofdstuk wordt ingeluid door een muziekfragment dat herinneringen oproept bij de vrouw. Herinneringen aan haar eigen geschiedenis als pianiste en schrijfster, aan haar gezin, haar moederschap en aan haar overleden dochter. Hiermee vervlochten is het verhaal van Bach die de Goldbergvariaties componeerde na de dood van een volwassen zoon.

Boek 2: Vita

Auteur Matthijs Klein
Thema verlies partner/ zelfdoding

Vita

Deels autobiografische debuutroman van televisiemaker Matthijs Kleyn. Hoofdpersoon Hylke krijgt een relatie met collega Vita. De twee zijn dolgelukkig samen, maar langzaam maar zeker wordt het Hylke duidelijk dat Vita lijdt aan depressies. Als zij voor het eerst openlijk met hem praat over haar steeds sterkere doodswens, komt het centrale dilemma van het boek aan het licht: moet liefde altijd leidend zijn, ook als dat betekent dat je je geliefde helpt te sterven? Het verhaal gaat over het vieren van het leven, en toch bewust kiezen voor de dood.

Heb je vragen over zelfdoding of wil je praten over zelfmoordgedachten? Dat kan anoniem via de chat op www.113.nl of bel 113 (gebruikelijke telefoonkosten) of 0800-0113 (gratis).

Boek 3: Tonio

Auteur F. Th. Van der Heijden
Thema verlies zoon

Tonio

‘Vanaf nu tot aan het einde van mijn dagen zal Tonio’s dood er nooit eens even niet zijn.’

Van der Heijden verliest op Eerste Pinksterdag zijn 21-jarige zoon Tonio als gevolg van een noodlottig verkeersongeluk. De auteur probeert zich staande te houden in zijn wanhoop en te schrijven over de dood van zijn zoon. Treffend beschrijft hij zijn verdriet, pijn, angst, gemis, schuldgevoelens en radeloosheid. Met zijn roman probeert hij de dood van Tonio te begrijpen en dragelijk te maken.

Boek 4: Paula

Auteur Isabel Allende
Thema verlies dochter

Paula

Paula is de dochter van Isabel Allende die plotseling in coma raakt en na een jaar uiteindelijk sterft. Allende wil haar herinneringen aan haar dochter vastleggen voor het geval Paula ooit weer ontwaakt. Als het duidelijk wordt dat dit niet meer zal gebeuren, wordt het verhaal een afscheidsbrief aan haar geliefde dochter.

Boek 5: I. M.

Auteur Connie Palmen
Thema verlies partner

IM

Connie Palmen schrijft over het leven met en het verlies van haar geliefde Ischa Meijer. Het is niet alleen een boek over rouw, maar ook over de helende kracht van de liefde.

Boek 6: Het waanzinnige van sneeuw

Auteur Boogers
Thema verlies zusje

waanzinnige van sneeuw

Na het plotselinge overlijden van zijn zusje Estee, probeert Remy grip te krijgen op zijn leven. Op doktersadvies gaat hij aan vechtsport doen.
De echte strijd speelt zich de strijd af in Remy’s hoofd, waar hij een strijd levert tussen rouw en verder leven.

Boek 7: Gestameld liedboek

Auteur Erwin Mortier
Thema verlies moeder

gestameld liedboek

Erwin Mortier beschrijft in poëtische en soms humorvolle taal het aftakelingsproces van zijn moeder, die aan Alzheimer lijdt. Afscheid, herinnering, verwerking van verdriet maar bovenal onvoorwaardelijke liefde zijn de belangrijkste thema’s.

Boek 8: Hemelvaart

Auteur Judith Koelemeijer
Thema verlies vriendin

hemelvaart

Judith Koelemeijer vertelt het deels autobiografische verhaal hoe ze met vijf vriendinnen na haar eindexamen naar Griekenland gaat. Daar verongelukt een van hen. Meer dan twintig jaar later gaat Koelemeijer terug en probeert ze te reconstrueren wat er destijds is gebeurd en op welke manier dat haar leven beïnvloed heeft.

Bekijk hier de trailer van het boek.

Boek 9: Schaduwkind

AuteurF. Thomése
Thema verlies dochter

Schaduwkind

‘Een vrouw die haar man begraaft, wordt weduwe genoemd, een man die zonder zijn vrouw achterblijft, weduwnaar. Een kind zonder ouders is wees. Maar hoe heten vader en moeder van een gestorven kind?’

Na de dood van zijn pasgeboren dochtertje Isa zoekt P.F. Thomése naar woorden die zijn ontreddering en diepgaande rouw kunnen weergeven. Hij wisselt dit af met fragmenten over het geluk van het prille vaderschap.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--