Eeuwigheidszondag: dierbaren herdenken én vooruit kijken

In november vieren veel Protestantse kerken een soort Oudjaarsdag: de Eeuwigheidszondag. Dit jaar op 25 november. Er wordt stilgestaan bij mensen die afgelopen tijd zijn overleden, net zoals met Allerzielen. Daarbij wordt troost gevonden in de belofte van Gods zorg voor onze dierbaren die er niet meer zijn. En hoop geput uit de toekomstbelofte dat God ‘alles nieuw zal maken’.

Afsluiting kerkelijk jaar

In de kerk bestaat er een ander soort kalender dan die je in de keuken vindt of in je agenda. In de kerk bepalen de christelijke feestdagen de kalender. Advent – de weken voor Kerst – zijn de eerste weken van het kerkelijk jaar en zo wordt Kerst het eerste feest op deze kalender. De laatste zondag vóór Advent is daarmee de afsluiting van het kerkelijk jaar.

Vooruitkijken: hoopvolle toekomst

Tijdens Eeuwigheidszondag denken we niet alleen aan wie er is geweest, maar ook aan de toekomst die ons allemaal te wachten staat. Gelovigen baseren dit op wat zij in de Bijbel lezen over Gods plan om de wereld en op een dag nieuw te maken. Dit wordt ook wel ‘een hoopvolle toekomst’ genoemd.

‘Eens zullen tranen gedroogd worden’

Tijdens Eeuwigheidszondag is er ruimte voor tranen en verdriet om wie wordt gemist. De pijn van een afgebroken leven, de leegte voelen. Tegelijk wordt aan dat verdriet ook richting en perspectief gegeven: nu is het nog donker om ons heen, maar eens zullen tranen gedroogd worden en zal de zon opkomen over de donkere momenten. Onderstaand lied gaat daar ook over:

 

Oorspronkelijk bedoeld als ‘feest van herinnering’

Een interessant weetje: het idee voor deze speciale zondag is in 1816 ontstaan, toen koning Frederik Willem III van Pruisen wilde dat er een ‘algemeen christelijk feest van herinnering aan de overledenen’ zou zijn. Hij noemde het Dodenzondag. Hierbij speelde ook de herdenking aan hen die in de oorlogen waren gesneuveld, een rol.

Licht in het donker: kaarsjes aansteken

kaarsje-aansteken

Klik hier voor kaarsjes

Op de website van Ik mis je kun je een kaarsje aansteken voor iemand die je mist. Een kaarsje om te gedenken, maar ook om licht in het donker te brengen.

Voor wie steek jij zondag een kaarsje aan?

 

 

Gedicht

Anja de Jong maakte een passend gedicht bij Eeuwigheidszondag:

eeuwigheidszondag

Bekijk ook