Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zijn vader zong altijd in huis, nu zingt Lucas Kramer voor hem: ‘Het is Goed’

7 maart 2017 · Leestijd 6 min

De vader van zanger Lucas Kramer was een echte Urker visserman. Acht jaar geleden overlijdt hij na een kort ziekbed op 56-jarige leeftijd. Wat veel indruk op Lucas heeft gemaakt, is dat zijn vader op zijn sterfbed kon zeggen: ‘het is goed’. Over de reden hiervan is een lied gemaakt wat Lucas zelf regelmatig zingt. Lees hier zijn verhaal en beluister het lied.

“Mijn vader was visserman. Ik wist niet beter dan dat hij alleen in de weekenden thuis was. Dan was het echt een zoete inval van mensen, met veel zingen en muziek.”, vertelt zanger Lucas Kramer.

Mijn vader stond voor iedereen klaar

“Ik voel me er trots op hoe hij altijd voor iedereen klaar stond. Al was hij de hele week op zee, in zijn spaarzame vrije tijd vond hij ruimte om er voor iedereen te zijn. In dat korte weekend moest er van alles gebeuren: het gezin, zingen in het kerkkoor, de kerkdienst bezoeken! Maar ook: op zaterdag ging altijd de bakpan aan en bakte hij vis voor de hele buurt. Alle buren kwamen dan een visje ophalen.”

‘Op zaterdag bakte hij vis voor de hele buurt’

Condoleren bij overlijden dorpsgenoot

Dat was nog niet alles, de vader van Lucas had een bijzondere gewoonte: “Iedereen op het dorp waar iemand overleden was, kreeg een bezoekje van mijn vader. Hij wilde de familie dan condoleren. Zelfs al kende hij ze niet, hij ging om zijn medeleven te betuigen. En op Urk kan dat ook gewoon, iedereen waardeert dat.”

“Ik denk nu wel eens, hoe deed hij dat toch allemaal? Want zijn weekend begon pas zaterdagmorgen en zondagnacht moest hij al weer terug naar zee.”

‘Hij liep altijd te zingen en te fluiten in huis’

Altijd muziek aan

Waar Lucas ook direct aan moet denken bij zijn vader is: muziek. “Zodra mijn vader thuis was, zette hij meteen muziek aan. Van die ouderwetse grammofoonplaten en later natuurlijk ook CD’s. Hij liep altijd te zingen en te fluiten in huis. Ook als er visite was, ging er altijd muziek aan. Geen wonder dan eigenlijk dat ik zelf ook ben gaan zingen!”

‘Geen wonder dat ik zelf ook ben gaan zingen!’

Rust op zijn sterfbed

Lucas’ vader is nog maar half in de vijftig als hij ernstig ziek wordt. Na een kort ziekbed overlijdt hij op 56-jarige leeftijd. Lucas: “Ondanks de strijd die zijn ziekte met zich meebracht, had mijn vader rust. Natuurlijk heeft hij ook ‘waarom’-vragen gehad en zich opstandig en verdrietig gevoeld. Maar gaandeweg het ziekteproces kwam er rust.” Deze rust omschrijft Lucas als geloofsvertrouwen: “Mijn vader geloofde en vertrouwde er op dat  hij naar God toe zou gaan en dat het daarom ‘Goed’ was. Daardoor kon hij op zijn sterfbed uiteindelijk letterlijk zeggen ‘het is goed’. Dit heeft veel indruk op me gemaakt.”

Kort na zijn overlijden is hier een lied over geschreven en deze staat ook op de nieuwste CD van Lucas Kramer. Hieronder kun je de tekst en uitvoering van het lied ‘Het is Goed’ bekijken en beluisteren.

Ik zou hem nog zoveel willen vragen

Lucas mist zijn vader. “Ik mis het dat ik zijn stem niet meer echt kan horen. Ik zou hem nog zoveel dingen willen vragen, samen praten. Hij was een echte bemiddelaar en probeerde altijd alles op te lossen. Ik mis zijn wijsheid! Zijn stem kan ik wel beluisteren op oude geluidsopnames van zijn koor, waar hij solist was. Daar luister ik nog vaak naar.”

‘Ik denk vaak: wat zou mijn vader er van vinden?’

Ook mis het ik het dat we niet meer samen naar een voetbalwedstrijdje kunnen kijken. Of dat hij met me meegaat naar concerten. Hij was altijd overal bij en genoot van de muziek en de gezelligheid. Nu schiet het nog regelmatig door me heen tijdens een concert als ik sta te zingen ‘Wat zou mijn vader er van vinden?’.

Over het lied ‘Het is Goed’

Lucas vertelt: “Dit lied is door een bekende van ons gezin geschreven nadat mijn vader overleed. Ondanks de strijd die de ziekte met zich meebracht kon mijn vader zelf zeggen: ‘Het is goed, want ik ga naar Hem, naar God.’ Dit lied gaat over verdriet en gemis, maar ook over de zekerheid dat we elkaar straks weer zullen zien, in de hemel.”

 Beluister het lied:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Het is Goed

Vandaag is de dag
Dat ik jou moest laten gaan.
Vandaag is de dag,
Het afscheid breekt aan.
De strijd is voorbij
Het einde gekomen
Nu moet ik zonder jou verder gaan

Jezus heeft jou in zijn armen genomen
Daar ben je veilig, daar is het goed
Hij neemt je mee
naar het land van je dromen
Ga maar naar Hem, Het is goed

Gister was zo mooi,
Alles leek toen nog zo fijn
Gister was de dag
die nooit meer zal zijn
De tijd is voorbij
Vandaag is gekomen
Jouw plekje blijft leeg en dat doet pijn

Jezus heeft jou in zijn armen genomen,
daar ben je veilig, daar is het goed
En nu bij mij het gemis is gekomen
Krijg ik van Hem nieuwe moed

Morgen komt de dag
waar ik gelovig op wacht
Morgen komt de dag,
zo lang al verwacht
De dood gaat voorbij
Het Leven zal komen
De grote morgen, nooit meer nacht

Dan komt er een eind
aan droevige dingen
En dan zal heimwee niet meer bestaan
Voor eeuwig zullen wij dan samen zingen
God is goed, Halleluja!

Tekst: Margreeth Ras-van Slooten

Over Lucas Kramer

csm_276574_lucaskramer_1bc63f2aee

Van jongsafaan speelt muziek een belangrijke rol in het leven van Lucas Kramer. Eind jaren negentig ging Lucas zingen bij het Christelijk Jong Mannenkoor “Soli Deo Gloria”. Hij deed dat met zoveel gedrevenheid en passie, dat hij als solist al snel bekend werd bij andere koren. het nummer ‘Het is Goed’ is te vinden op deze CD. Zie ook lucaskramer.com.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--