Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vader deelt 10 levenslessen na verlies zoontje

1 september 2017 · Leestijd 3 min

De Engelse Richard Pringle verloor zijn zoontje Hughie aan een zeldzame hersenafwijking. De 10 belangrijkste dingen die hij heeft geleerd na het verlies van zijn zoon deelde hij op zijn Facebookpagina.

Tien levenslessen

De 10 levenslessen gaan inmiddels de wereld over en zijn onder andere al vertaald in het Japans, Nederlands en Noors.

‘De tien belangrijkste dingen die ik heb geleerd na het verlies van mijn zoon’, schreef hij erboven.

1. ”Je kan nooit teveel kussen en liefhebben.
2. Je hebt altijd tijd. Stop met wat je aan het doen bent en neem de tijd om te spelen met je kind, zelfs al is het voor een minuut. Niets is zo belangrijk dat het niet kan wachten.
3. Maak zoveel mogelijk foto’s en video’s als je kan. Op een dag kan het alles zijn wat je nog hebt.
4. Geef geen geld uit, maar breng tijd met elkaar door. Denk je dat het uitmaakt wat je uitgeeft? Het maakt niet uit. Wat jij met je kind doet, doet ertoe. Spring in plassen, ga samen wandelen. Zwem in de zee en bouw een hut, maak plezier. Dat is alles wat kinderen willen. Ik kan me niet meer herinneren wat we allemaal voor Hughie hebben gekocht, alleen wat we samen hebben beleefd.
5. Zing. Zing samen liedjes. Mijn gelukkigste herinneringen aan Hughie zijn die waarin we samen onze favoriete nummers zingen terwijl hij op mijn schouders zit, of naast me zit in de auto. Herinneringen worden gecreëerd door muziek.
6. Koester de kleinste momenten. De nachten, bedtijden, verhalen voorlezen, samen dineren. Luie zondagen. Koester de simpele dingen in het leven. Het zijn de momenten die ik het meeste mis.
7. Kus je geliefden altijd gedag. En als je het vergeet, ga terug en kus ze alsnog. Je weet nooit of het de laatste keer is dat je de kans krijgt.
8. Maak saaie dingen leuk. Winkelen, autoreisjes, door de winkelstraat lopen. Doe gek, maak grapjes, lach en geniet samen. Het zijn alleen ‘verplichtingen’ als je ze zo behandelt. Het leven is te kort om geen lol te hebben.
9. Houd een dagboek bij. Schrijf alles op wat je kinderen doen die jouw wereld laten stralen. De grappige dingen die zij zeggen. De schattige dingen die ze doen. Wij zijn er pas mee begonnen toen Hughie was overleden. We wilden alles herinneren. Nu doen we het voor Hettie (dochtertje) en we gaan het ook doen voor Hennie (zoontje). Die herinneringen zullen voor altijd geschreven staan op papier. Als je ouder bent kun je terugkijken en elk moment koesteren.
10. Als je kinderen hebt om welterusten te kussen, om samen te ontbijten, om samen mee naar school te lopen, die naar de universiteit gaan en wie je ziet trouwen, dan ben je gezegend. Vergeet dat nooit.”

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--