Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vier bijzondere rituelen om afscheid te nemen van je dierbare

26 april 2018 · Leestijd 3 min

Wanneer je een dierbare hebt verloren, kan het mooi zijn om met een ritueel afscheid te nemen. Van oudsher zijn rouw en rituelen met elkaar verbonden. Het is een manier om verdriet gemeenschappelijk te delen en te beleven.

Rituelen vind je in alle religies en culturen terug. Zo wordt in de katholieke kerk vlak voor het overlijden het sacrament der zieken toegediend, scheren traditionele Hindoes bij overleden mannen het hoofdhaar grotendeels af en verbranden Chinezen namaakgeld om de overledene rijkdom in de andere wereld toe te wensen. Moslims wassen hun overleden dierbaren ritueel en zeggen een dodengebed op.

Tegenwoordig zie je dat er nieuwe vormen van afscheid nemen ontstaan. Rituelen worden steeds persoonlijker en blijven betekenisvol voor degenen die een geliefde moeten missen. Lees hier vier bijzondere gebruiken die troost kunnen bieden tijdens of na de uitvaart.

Rituelen

Wensballon
Dit van oorsprong Aziatische gebruik zorgt voor een moment van stilte en rust. Laat in je eentje een wensballon op of doe het juist met z’n allen, zodat de lichtjes een sterrenhemel vormen. Kies bij voorkeur wel voor een brandveilige en biologisch afbreekbare lampion.

Candle letter
Een candle letter is een brief om je gevoelens uit te drukken zonder deze op te sturen. Je kerft je boodschap in waxvellen. Je verwarmt de vellen tussen je handen, vouwt ze om de kaars heen en steekt hem aan. Een bijzonder ritueel om woorden aan je overleden dierbare mee te geven.

Boom planten in as van een overledene
Wist je dat een lindeboom gezien wordt als de boom van de liefde en bescherming? En dat de eik staat voor levenskracht? Of dat een plataan het symbool is van wijsheid en inzicht? Welke boom past bij jouw overleden dierbare? Tijdens een bijzondere ceremonie plant je de boom naar keuze in een mengsel van aarde en de as van jouw geliefde. Een blijvend monument voor een plek van troost en herinnering. Een plek om keer op keer naar toe te gaan.

Een grafsteen met mozaïek
Zelf een grafsteen maken voor degene die je moet missen. Steentje voor steentje maak je een mozaïek met daarin een afbeelding of een patroon passend bij het leven van je dierbare. Een aantal maanden werk je alleen of met familie en vrienden in het atelier van een kunstenaar, waar er ruimte is voor emoties en verhalen. Een bijzondere manier om een unieke herdenkingsplek te creëren.

Welk ritueel zou jij kiezen? Of heb jij zelf op een bijzondere manier afscheid genomen? Wij horen graag jouw verhaal.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--