Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Song Lucky Fonz III voor zijn oma | Ga niet in de grond

27 februari 2017 · Leestijd 3 min

Singer-songwiter Lucky Fonz lll mist zijn oma. Hij heeft haar nog wel zijn allereerste cd kunnen laten horen, maar zijn doorbraak heeft ze niet meer meegemaakt. Na haar dood schreef hij het nummer ‘Niet in de grond’, wat hij niet zo vaak zingt, maar nu wel.

In zijn paspoort staat de naam Otto Wichers, maar hij is bekend onder zijn artiestennaam Lucky Fonz III. In ‘De Kist’ sprak Kefah Allush met hem over leven en dood. Lucky vertelt ook over zijn oma, die hij erg mist.

Twee nummers voor oma

Na de begrafenis van zijn oma schreef Lucky twee nummers over haar. Het eerste liedje is het openingsnummer van zijn eerste Nederlandstalige album. Het heet ‘Wat ik zou zeggen als het kon’. Het tweede liedje liedje heeft hij nooit opgenomen, daar vond hij het te grimmig voor. Het gaat over de manier die zijn oma gevonden had om te kunnen blijven roken in de oorlog en heet ‘Niet op de grond’. Lucky wil het wel voor presentator Kefah zingen:

Bekijk en beluister de song op NPO Uitzending Gemist
Bekijk en beluister de song op NPO Uitzending Gemist.

Top 10 hit, maar ook: depressief en suïcidaal

Lucky Fonz III  heeft zes albums, twee cabaretprogramma’s en een top-10 hit op zijn naam staan. Hij tourt de hele wereld over en was huismuzikant van ‘De Wereld Draait Door’. Kortom: het gaat Lucky voor de wind. Toch zag zijn lever er negen jaar geleden nog heel anders uit. Hij zat toen in een diepe depressie en was zelfs suïcidaal.

Moeilijk met de dood van anderen

De dood verandert voor Lucky daardoor van iets afstotelijks naar iets aantrekkelijks. Inmiddels gaat het een stuk beter met Lucky. Wel heeft hij het moeilijk met de dood van anderen. Zo overleed zijn oma tien jaar geleden. Lucky had een hechte band met haar. “Andere mensen hebben slechte vrienden, ik had mijn oma. Ze zei een keer: ‘Lucky, hoe oud ben je nu? Acht? Dan wordt het tijd dat je leert paffen.’ Van de mensen die er niet meer zijn mis ik haar het meest.”

Tekst van Niet op de grond

In een uitgedrukt peukje zit nog altijd tabak
Dat pulkte je er dan uit en dan rookte je dat
En je rookte het op tot vlakbij je mond
En je gooide je peuken niet op de grond
Niet op de grond

Het rood lampje brandt en de kist daalt al neer
En ik weet het is zinloos maar voor de allerlaatste keer
Met m’n vingers gebogen en mijn hand voor mijn mond
Mompel ik zachtjes ga niet in de grond

Niet in de grond
Niet in de grond

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--