Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rouwkost – Voedingstips bij rouw

19 mei 2022 · Leestijd 3 min

Als Mahsa haar broer verliest aan een harstilstand, helpen gezonde voeding en sporten haar in haar rouwproces. “Het gaf me houvast in een periode waarin ik weinig controle had,” zegt Mahsa. Nu geeft ze voedingsadvies aan mensen die rouwen.

Iedereen gaat anders om met rouw. Waar de één minder eetlust ervaart, niks meer wil eten en maaltijden overslaat, ervaart de ander juist meer eetlust. “Dit heeft met het psychologische aspect te maken, met de fight or flight reactie,” legt Mahsa uit. “Afhankelijk van hoe iemand reageert op stress, bepaalt dit ook de invloed op de eetlust.” 

Belangrijke voedingsstoffen 

De behoefte van voeding tijdens rouw verschilt dus per persoon. Wat in ieder geval van belang is: voldoende groente, fruit, vezels en eiwitrijke voeding te eten. Mahsa: “Dit zijn voedingsstoffen die nodig zijn om goed te functioneren. Kies voor snelle maaltijden die niet veel energie kosten om te bereiden.” Wat mogelijk ook helpt, is voeding met het stofje tryptofaan. Dit heeft een positief effect op je stemming, emotie en slaap. Tryptofaan zit in melk, gevogelte, haver, bananen en linzen. 

Tips

Gezond eten tijdens rouw kan een uitdaging zijn, je hebt tenslotte wel wat anders aan je hoofd. “Mensen grijpen bijvoorbeeld snel naar een vette of zoete hap. Dit zijn geraffineerde suikers, waardoor je daarna weer snel honger hebt.” Kies voor volwaardige maaltijden, maar doe dit in kleine stappen. “Een paar kleine stapjes is samen al één stap in de goede richting. Als je nu bijvoorbeeld twee maaltijden per dag eet, bouw dit dan rustig op naar drie maaltijden."

Koffie

"Drink maximaal drie kopjes koffie per dag en vermijd het drinken van koffie in de avond. Koffie werkt stimulerend. Hierdoor kun je slechter slapen en een goede nachtrust is nodig om weer in een normaal ritme te komen.” Ook kunnen familie en vrienden ondersteuning bieden: Vraag of ze af en toe voor je willen koken. “Zo kunnen zij bijdragen aan jouw gezondheid en het rouwproces.” 

Verzwakt immuunsysteem 

Hoewel er volgens Mahsa geen specifiek ‘rouwdieet’ is, is gezonde voeding tijdens rouw extra belangrijk. “Het is een periode met veel stress, waarin het immuunsysteem is verzwakt. Mensen die rouwen zijn kwetsbaarder voor gezondheidsproblemen, zoals ongewenst gewichtsverlies."

Gezonde leefstijl

"Een tekort aan belangrijke voedingsstoffen kan zowel lichamelijk als geestelijk een negatief effect hebben. Mensen kunnen bijvoorbeeld in een depressie terecht komen of minder energie hebben. Een leefstijl met gezonde voeding, beweging en een goede nachtrust kan een hulpmiddel zijn om je beter te voelen. Het kan helpen om structuur toe te voegen aan de dagen.” 

Daan Westerink | ‘Rouw ik wel goed?’

Lees ook over:

Daan Westerink | ‘Rouw ik wel goed?’
Jurgen: 'Luna's (9) laatste wens was om met ons te trouwen' (Deel 1)

Lees ook over:

Jurgen: 'Luna's (9) laatste wens was om met ons te trouwen' (Deel 1)

Geschreven door

Elisjèva

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--