Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Merlijn Kamerling (21): ‘Ik heb nooit willen weten hoeveel ik op mijn vader lijk’

20 oktober 2020 · Leestijd 3 min

Merlijn Kamerling was pas 11 jaar toen zijn vader, bekend acteur en zanger Antonie Kamerling, overleed. Jaren wil Merlijn niets van zijn vader zien of horen. Maar dan vraagt hij zich af: wat weet ik eigenlijk over mijn vader? Hij gaat op zoek naar antwoorden.

In het programma ‘De Vooravond’ vertelt Merlijn: ‘Ik heb nooit willen horen hoeveel ik op mijn vader lijk. Alles wat met hem te maken had, stopte ik weg.’ Het wegdrukken van deze gevoelens en emoties zorgt ervoor dat hij op een gegeven moment vastloopt.

‘Alles wat met mijn vader te maken had, stopte ik weg’

Moeder Isa Hoes ziet haar zoon worstelen met zichzelf. Ze vertelt: ‘Ik wist als moeder dat er voor Merlijn een moment zou komen dat hij er klaar voor was om het rouwproces aan te gaan. Maar dat kon ik niet forceren. Ik dacht alleen maar: “als het zover is dan ben ik er voor je”.’

Isa Hoes: ‘Als hij zover is, dan ben ik er voor hem’

Keerpunt

Dan komt Merlijn op een punt dat hij beseft dat hij zijn vader heel anders herinnert dan het beeld wat de media van hem schetst. Antonie Kamerling was een beroemd acteur en zanger, maar ook depressief. Niets van dat alles komt overeen met de herinneringen die Merlijn aan zijn vader heeft.

Wat klopt wel en wat niet? Merlijn gaat op zoek naar wie zijn vader was. Het wordt een lange en heftige zoektocht. ‘Heel dubbel en overwhelming,’ noemt Merlijn het. ‘Ik zag alle leuke dingen van mijn vader, maar ik kwam ook confronterende dingen tegen.’ En daarnaast zag hij karaktertrekken van zichzelf terug, in zijn vader.

De zoektocht van Merlijn naar antwoorden over zijn vader resulteert in een boek ‘Nu ik je zie’ en een documentaire.

Papa

Na het interview in ‘De Vooravond’ wordt Merlijn door Suzan en Freek toegezongen. Ze zingen een prachtige cover van het nummer ‘Papa’, dat zij eerder ten gehore brachten in programma ‘Beste Zangers’. Het nummer raakt precies de juiste snaar en brengt Merlijn in ontroering, terwijl zijn moeder liefdevol een hand op zijn knie legt.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

En jij? Durf jij op zoek te gaan naar antwoorden over een dierbare die je bent verloren?

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--