Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Maandag 4 mei 2020, 17:45 uur op TV

2 mei 2020 · Leestijd 2 min
Bekijk de aflevering

Miriam Guensberg

De vader van Miriam Guensberg is een Poolse militaire arts die met de Poolse geallieerde troepen vecht voor de bevrijding van Europa. In 1944 komt hij in Nederland Miriams moeder tegen en blijft hier wonen. Dat zijn ouders op een verschrikkelijke manier zijn omgekomen in Polen, daar heeft hij het nooit over. Maar tijdens een reis naar Polen ontdekt Miriam wat haar grootouders is overkomen.

An Termaat

De Veluwse plaats Putten zal altijd verbonden blijven met het drama van de razzia van oktober 1944. Meer dan 600 mannen worden door de Duitsers opgepakt als vergelding voor een mislukte aanslag op Duitse officieren. Voor An Termaat is deze razzia bepalend voor haar leven. Zij verliest daarbij zowel haar vader als haar oudste broer Peter.

Gonny Tafuni-Smit

‘Deze boom heeft goede en slechte dingen gezien,’ vertelt Gonny Tafuni-Smit bij de liefdesboom in park Ockenburg in Den Haag. In de boom staat al sinds de verloving van haar ouders in 1940 een hart gekerfd met hun voorletters. Gonny’s vader vecht mee bij de slag om Ockenburg op 10 mei 1940. Sindsdien is de meimaand altijd een beladen tijd voor hem.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--