Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Alinda: Mijn moeder was een echte vechter

9 mei 2019 · Leestijd 3 min

Soms is het lastig om je gevoel te uiten. Zeker als je ernstig ziek bent, of als je afscheid moet gaan nemen van iemand waar je veel van houdt. Dat gold ook voor de moeder van Alinda Lenting – den Hoed. Alinda vertelt aan Ik mis je hoe zij op jonge leeftijd haar moeder verloor en wat dat met haar gedaan heeft.

Speciale band

Met een dubbel gevoel staat Alinda Lenting – den Hoed bij het graf van haar moeder. Die overleed aan de gevolgen van kanker. “Ik mis haar, maar ben ook blij als ik terugdenk aan alles wat zij mij heeft kunnen geven. En ik haar.”

Alinda was een nakomertje, de jongste uit een gezin van zes kinderen. Terwijl de oudste kinderen het huis al uit waren, woonde Alinda nog thuis. Dat zorgde voor een speciale band tussen Alinda en haar moeder.

Emoties

“Mijn moeder kon altijd veel bij me kwijt”, herinnert Alinda zeg. “Toch zei ze nooit letterlijk tegen me hoeveel ik voor haar betekende. Want mijn moeder vond het moeilijk om haar emoties te uiten, om over haar gevoel te praten.”

Ze deed dat op een andere manier. “Ze gaf veel liefde door te dienen. Door iets voor een ander te doen. Dat was haar ‘liefdestaal‘. Als ik naar school ging, had ze mijn fiets al uit de schuur gehaald en mijn brood gesmeerd.” En toen Alinda later op kamers woonde, wilde haar moeder nog altijd graag de was voor haar dochter doen. “Ook al had ik gewoon een wasmachine.”

Kanker

Als ze haar moeder zou moeten typeren, noemt ze haar een ‘heel krachtige vrouw’, een ‘echte vechter’. “Toen ik zes jaar was, heeft mijn moeder een hersenbloeding gehad. Ze kon daarna niet meer werken, niet meer autorijden en slecht zien. Dat vond ze heel moeilijk. Maar ze heeft heel erg gevochten om weer zoveel mogelijk te kunnen. Om voor mij te zorgen. En voor haar andere kinderen en kleinkinderen.”

Die gebeurtenis heeft veel impact op Alinda gehad, vertelt ze, staand bij het graf. Tien jaar later overkwam haar moeder opnieuw iets ernstigs: ze kreeg kanker. “In eerste instantie zou ze met chemokuren nog kunnen genezen. Maar die hielpen niet voldoende.”

Leven na de dood

Op een gegeven moment werd duidelijk dat haar moeder de ziekte niet zou overleven. Dat riep bij Alinda allerlei vragen op: “Ik wilde weten of mijn moeder kon sterven, voor haar gevoel.” Maar het lukte haar moeder niet om die vraag te beantwoorden. “Ze vond het heel moeilijk om dicht bij haar gevoel te komen.”

Maar vechten kon Alinda’s moeder wel. Om tijd te winnen, zodat ze er nog kon zijn voor haar gezin. “Ze heeft nog ruim vier jaar mogen leven. Maar uiteindelijk moest ze het toch afleggen tegen de ziekte.”

Schok

“Dat was een grote schok voor ons”, vertelt Alinda. “Het heeft me heel veel gedaan. Ik heb een heel andere jeugd gehad dan veel andere jongeren.”

Toch heeft ze ook mooie herinneringen aan die laatste periode. “Toen mijn moeder zo ziek was, ging ik veel naar huis. Ik merkte dat ze dat fijn vond. Ze leefde ervan op. Ze kon daardoor weer even moeder zijn.”

Bekijk hier het interview met Alinda Lenting – den Hoed.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--