Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe bied je troost na overlijden en wat zeg je tegen iemand die rouwt?

18 februari 2022 · Leestijd 3 min

‘Kunnen we het over iets gezelligers hebben?’, ‘Het leven gaat verder’ en ‘Ach, jij bent zo weer de oude.’ Deze dingen moet je vooral niet tegen iemand die rouwt zeggen. Maar wat zeg je dan wel tegen iemand die rouwt? Hoe troost je iemand na het verlies van een dierbare?

Soms is het lastig om in te schatten wat iemand die rouwt nodig heeft. Maar er zijn wel kleine dingen die je als omstander kan doen of zeggen om te troosten. Naar aanleiding van de SIRE campagne over de dood vroeg Ik mis je zijn Instagram- en Facebook volgers welke gebaren of gesprekken hebben geholpen na het verlies van een dierbare.

Luisteren

Voor de Ik mis je-volgers staat luisteren met stip op één. Ruimte geven om te praten over het verlies is erg belangrijk. Geef geen oordeel, vul de gevoelens van de ander niet in met lege woorden, maar ga naast iemand zitten en luister.

Luisteren, niet invullen

Wat kan ik zeggen?

Maar wat zeg je tegen iemand die rouwt? Wat als woorden tekortschieten? Of als je bang bent dat je iets verkeerd zegt? Een volger die haar man verloor vertelt; “Ondertussen weet ik dat alle opmerkingen goed bedoeld zijn. Niemand wil je opzettelijk pijn doen. Ik vind alles beter dan dat hij doodgezwegen wordt.”

Ik vind alles beter dan dat hij doodgezwegen wordt

Ga het gesprek dus niet uit de weg. Dit doe je door open vragen te stellen, zo nodig je de ander uit om vrij te spreken. Concrete vragen die je kan stellen zijn: 

  • Hoe gaat het vandaag?
  • Hoe voel je je?
  • Wat heb je nodig?

Ook reageerde een volger; “De opmerking ‘Wat een verdriet’ gaf me erkenning”. Er zijn dus geen grote woorden voor nodig om te laten zien dat je meeleeft. Troost na overlijden zit hem ook juist in de kleine dingen die laten zien dat je er voor iemand bent.

'Wat een verdriet’ gaf me erkenning

Wat kan ik doen?

“Er zijn. Zonder dat ik aan hoef te geven dat ik hulp nodig heb”, deelde een volger. Uit de reacties blijkt dat dit geen grote gebaren hoeven te zijn. 

Gebaren die Ik mis je-volgers fijn vinden zijn: 

  • een hartje via WhatsApp sturen wanneer je aan de nabestaande denkt;
  • langskomen voor een spelletje;
  • eten langsbrengen;
  • helpen in het huishouden;
  • gewoon even naast iemand zitten;
  • een bloemetje of kaartje sturen op moeilijke dagen

Deze kleine acties laten zien dat je bereikbaar bent en meeleeft.

Blog Patricia | Kleine gebaren uit onverwachte hoek

Lees ook over:

Blog Patricia | Kleine gebaren uit onverwachte hoek

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--