Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jessica trouwt tijdens haar moeders laatste kerst

'Ze besefte: dit is de laatste keer dat ik levend in deze kerk ben'

23 december 2022 · Leestijd 4 min

Als Jessica’s moeder ongeneeslijk ziek blijkt, besluiten Jessica en haar partner zo snel mogelijk nog te trouwen. In vijf weken plannen ze een kerst-bruiloft, Jessica: “Ik had voor ogen om ooit in de zomer bij het strand te trouwen.”

Begin oktober 2021 krijgt Jessica’s moeder Anja de diagnose uitgezaaide slokdarmkanker. Het is ook direct duidelijk dat ze hieraan gaat overlijden. Anja probeert chemotherapie, maar wordt daar zo ziek van dat ze stopt. Jessica: “Mijn moeder wilde niet weten hoe lang ze nog zou hebben, want dan zou ze daar naartoe leven.

Bruiloft

Jessica en haar partner besluiten zo snel mogelijk te trouwen zodat Anja er nog bij kan zijn. In vijf weken plannen ze de bruiloft: “Ik had voor ogen om ooit in de zomer bij het strand te trouwen, een grote bruiloft met veel mensen erbij.” Maar het wordt de week voor kerst, in een intieme setting.

“Op m’n trouwdag hielp mijn vader me met mijn jurk aandoen omdat m’n moeder dat niet meer kon. Ze zat op het bed terwijl m’n vader de tienduizend knoopjes op m’n rug vastzette. Ze ging zich er uiteindelijk wel mee bemoeien, want zo was ze dan ook wel weer,” lacht Jessica.

Tulis-vanderKwaak

“Onze bruiloft was ‘s avonds in de kerk waar m’n ouders altijd al heengingen.” Het valt haar moeder zwaar hier te zijn. “Ze besefte dat dit de laatste keer was dat ze levend in deze kerk was.” Toch is Anja ook ontzettend blij dat ze haar dochter ziet trouwen, al vraag het fysiek veel.

Aan het eind van de dienst wordt een bijzondere foto gemaakt. “Hier zegt mijn moeder dat ze veel van me houdt en me mooi vindt. Maar dat ze heel moe is en eigenlijk naar huis wil gaan. Ze had de avond voor mij doorgezet, terwijl het voor haar zwaar was.”

BruiloftJeremiahenJessica-299

Laatste kerst

Een week later is het kerst. Jessica doet er alles aan om haar moeders laatste kerst zo perfect mogelijk te maken: “Ik was druk bezig met details, zoals verzinnen wat we gingen eten, terwijl mijn moeder niet eens meer kon eten,” herinnert Jessica zich.

Als het moment aanbreekt, blijkt Anja te ziek om naar Jessica te komen. “Toen heb ik alles omgegooid. We pakten het eten in en gingen naar mijn ouders.” Geëmotioneerd gaat Jessica verder: “Het was niet wat ik voor ogen had, maar eigenlijk veel mooier. Gewoon omdat het simpel was, we waren bij elkaar. Ik liet alles van me afvallen: het gaat niet om cadeaus, de mooiste bomen of eten, het gaat om samenzijn met de mensen van wie je houdt.” Drie weken later overlijdt Anja.

Deze kerst

Deze kerst is voor Jessica de eerste zonder haar moeder: “Mijn vader en ik pakten laatst samen de kerstboom erbij en moesten allebei huilen.” Haar moeders unieke versiering van veren en bloemen van het jaar ervoor, zat nog in de boom. “Kijk,’ zei mijn vader. ‘Dat is toch precies mama?”

Kerst is ook dit jaar in het huis van Jessica’s ouders. “Ik voel mijn moeder daar. In haar kerstboom, maar bovenal in haar vaste plekje op de hoek van de bank. En dan draaien we een vreselijke kerst-cd die zij zo mooi vond. Als kind vond ik het vreselijk, maar nu denk ik: Oh, heerlijk. Het voelt alsof ze erbij is.”

Jessica vertelt over haar moeder in de Ik mis je-uitzending van 24 december 2022 om 18.40 uur op NPO2. Daarna is deze te zien op NPO Start.

Tara (21) verongelukte op Bonaire: ‘We zaten aan het kerstdiner toen de telefoon ging’

Lees ook over:

Tara (21) verongelukte op Bonaire: ‘We zaten aan het kerstdiner toen de telefoon ging’
13 x zo kun je een dierbare herdenken rond de feestdagen volgens 'Ik mis je' -volgers

Lees ook over:

13 x zo kun je een dierbare herdenken rond de feestdagen volgens 'Ik mis je' -volgers

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--