Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Handleiding omgaan met rouwenden

28 september 2017 · Leestijd 3 min

Als je zelf iemand bent verloren heb je het vast meegemaakt: mensen die geen idee hadden wat ze tegen je moesten zeggen, of zelfs maar zwegen uit angst het verkeerd te doen. Speciaal voor hen: deze tips (met een knipoog).

Tip 1: Ik bijt niet!

Alsjeblieft: doe niet net alsof ik een enge ziekte heb of besmettelijk ben. Ik bijt echt niet. Als je nog niet zoveel met rouw en verlies te maken hebt gehad; wat fijn voor je! Dan snap ik dat je niet weet wat je moet zeggen. Maar kijk alsjeblieft niet naar me alsof je bang voor me bent. Ik ben nog steeds dezelfde persoon (alleen mis ik een stukje…).

Tip 2: Huilen is niet eng

Ja, als je aan me vraagt hoe het met me gaat is er een kans dat ik moet huilen. Soms gebeurt dat. Dat is helemaal niet eng, en je hoeft er niet van te schrikken. Als ik het zelf erg vind dan zeg ik het wel, en kunnen we het over iets anders hebben. Maar als je eens wist hoeveel tranen er al zijn geweest… Laat je niet intimideren door deze paar. Het is maar water.

Tip 3: Dit is wat je beter niet kunt zeggen

Ben je er al overheen? Heb je al een nieuwe man/vrouw? Je had toch helemaal niet zo’n hechte band met je vader? Heb je het al een plekje gegeven? Psalm 61:3…

Zeg liever iets simpels uit je hart, of vertel me dat je eigenlijk niet weet wat je moet zeggen. Alles liever dan zulke dooddoeners (snap je ‘m…?)

Tip 4: Liever iets dan niets

Hoewel, toch nog altijd liever iets uit tip 3 dan helemaal niets. Niks ergers dan aan de andere kant van de straat gaan lopen of in de supermarkt achter een schap duiken. Echt, ik heb het al moeilijk genoeg zonder zulke teleurstellingen erbij.

Tip 5: In mijn gezicht alsjeblieft

Dat je op het schoolplein een paar ouders hoort zeggen: “hij lijkt helemaal niet verdrietig”…. Alsjeblieft zeg. Vraag liever hoe het gaat, hoe ik de nachten alleen doorkom, of hoe het me lukt in mijn eentje de kinderen gekamd, gevoed en aangekleed naar school te brengen. Geef ik netjes antwoord. Dankjewel.

Tip 6: Of zonder woorden

Als je echt niet weet wat je tegen me moet zeggen, schrijf het dan op en stuur me een kaartje. Breng een keer wat eten (als je weet dat ik dat waardeer). Breng me bloemen en zet koffie voor me. Help me met de kinderen of met praktische zaken. Ook dat kan me enorm steunen in mijn verdriet!

Tip 7: Langere termijn

Superfijn als je er voor me bent! Het is ook heel fijn als je er over een poosje ook nog voor me bent. Je kunt bijvoorbeeld de de sterf- of geboortedatum van mijn dierbare opschrijven en tegen die tijd laten weten dat je aan me denkt. Dan voel ik me echt minder alleen!

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--