Ga naar submenu Ga naar zoekveld

ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers verloor vader

13 februari 2017 · Leestijd 3 min

Als ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers 21 jaar is, overlijdt plotseling zijn vader. In tv-programma De Kist vertelt hij wat dit verlies met hem heeft gedaan.

Overleden vader

Als Gert-Jan 18 jaar is, zit hij in de zesde klas van het VWO en is naar eigen zeggen een ‘brave christenjongere’. Hij doet wat zijn ouders van hem vragen en gelooft wat zij geloven. Op een winternacht gebeurt er iets bijzonders terwijl hij in zijn bed ligt: plotseling is hij zich bewust van zijn sterfelijkheid. “De dood confronteerde mij ineens met hele existentiële vragen: Waar leef jij voor? Waar ga je voor? Wat geloof jij eigenlijk echt? Dat was het begin van een zoektocht naar God zelf. Het was echt een keerpunt.” Gert-Jan maakt niet lang daarna een persoonlijke keuze voor God.

Drie jaar later ziet Gert-Jan zijn vader voor het laatst. Vader Segers – voorganger in Leeuwarden – zwaait hem uit als Gert-Jan met de bus naar het station gaat. “Twee dagen later kreeg ik een telefoontje dat hij was overleden. Dat was zo’n schok! De gesprekken die we voerden werden abrupt afgebroken. Ik had hem nog zoveel willen zeggen.”

Vergankelijkheid

De vergankelijkheid van het leven slaat hem als een klap in zijn gezicht. “Ineens was mijn geloof weg, ik kon het niet meer. Zoals zand door je vingers glijd, zo ontviel het mij. Dat was vreselijk, omdat ik zoveel troost had ontleend aan het geloof in een leven na dit leven.”

“Als het geloof terugkomt, moet het van boven komen”

Gert-Jan beseft dat hij zichzelf niet aan zijn eigen haren uit het moeras kan trekken. “Als het geloof terugkomt, dan moet het van boven komen, dan moet God mij dat geloof Zelf geven.” Omdat Gert-Jan hoopt dat God tóch bestaat, blijft hij Bijbellezen. Soms bidt hij kort. Na een halfjaar komt zijn geloof zo beetje bij beetje terug.

Bonhoeffer

Als Kefah vraagt wat hij op de kist wil schrijven, blijkt wel dat Gert-Jan zijn geloof in leven na de dood nu helemaal heeft teruggevonden. “Wat ik opschrijf zijn de laatste woorden van mijn grootste held: theoloog en verzetsheld Dietrich Bonhoeffer. Vlak voor het einde van de oorlog werd hij opgehangen. Hij zag zijn galg, wist dat dit het einde was en zei: ‘Dit is het einde, voor mij het begin van het leven.’”
Het hele gesprek tussen Gert-Jan Segers en Kefah Allush zien? Bekijk de aflevering van ‘De Kist’ hier.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--