Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Freek de Jonge vertelt open over de dood van zijn kleindochter Maggie (7)

3 februari 2020 · Leestijd 2 min

Het verlies van kinderen loopt als een rode draad door het leven van cabaretier Freek de Jonge. In gesprek met Kefah Allush vertelt hij hoe ingrijpend de dood van zijn kleindochter Maggie (7) voor hem is geweest.

Intiem en open

Ontredderd. Het woord dat cabaretier Freek de Jonge gebruikt als hij denkt aan hoe hij zich voelt op het moment dat zijn kleindochter Maggie overlijdt. ‘Dat moment van de dood is zo intiem en ingrijpend. Maar tegelijkertijd ook zo open: je hebt geen terughoudendheid in je emoties. Je bent niet meer gecontroleerd.’

Engeltje

Kleindochter Maggie sterft op 7-jarige leeftijd, als gevolg van een aangeboren hartkwaal. Het is niet het enige verlies dat Freek’s familie te verduren krijgt: zijn ouders verliezen een tweeling, kort na de geboorte. Ook Freek’s zoon Jork overlijdt plotseling als hij drie maanden oud is. Het verlies is groot, maar op een of andere manier grijpt de dood van Maggie, jaren later, hem nog meer aan.

‘Ze was mijn eerste kleinkind. Zeer open en levendig.’

‘Dat was heel, heel ingrijpend’, vertelt Freek de Jonge aan presentator Kefah Allush in tv-programma De Kist. ‘Ze was mijn eerste kleinkind. Zeer open en levendig. Een engeltje dat even naar de aarde was gestuurd om liefde en geluk te brengen.’

Het liedje voor Maggie

Zijn verdriet zette hij om in een prachtig liedje. ‘Naar wie gaat mijn verdriet? Met wie kan ik erover praten? Wie wil mijn zorgen kennen, en wie niet?’ In de video hieronder draagt Freek de Jonge het liedje voor.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De hele aflevering van De Kist met Freek de Jonge is te zien op NPO Start.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--