Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Laatste foto | ‘Ik ben dolgelukkig dat Erik mijn broer was’

25 juni 2021 · Leestijd 3 min

Erik, de broer van Rina Scherjon, voelt in februari 2017 een knal in zijn hoofd. Hij krijgt griep en een piep in zijn oor die steeds erger wordt. Een paar maanden later maakt Rina een foto van hem, wat achteraf de laatste foto van Erik blijkt te zijn.

‘In mei wilde mijn broer Erik (53) met me praten. Ik had een raar gevoel in mijn buik. We zaten in restaurant aan de haven in Uitgeest. “Het gaat niet goed met me”, zei hij, en liet op zijn telefoon zien op welke manieren je zelfmoord kunt plegen. Ik maakte een foto van hem. “Kijk nog maar goed naar me”, zei hij, “want voor het einde van dit jaar ben ik er niet meer.”

Tinnitus

In februari 2017 voelde hij een knal in z’n hoofd. Hij kreeg griep en een piep in zijn oor die steeds erger werd. Op een verjaardagsfeestje met veel kinderen trof ik hem in de badkamer, zittend op de grond met zijn handen om de oren. “Ik kan het geluid niet meer aan. Ze begrijpen mij niet”, zei hij met paniek in zijn stem. De herrie in zijn hoofd werd steeds heftiger, de tinnitus maakte hem radeloos: hij viel kilo’s af en sliep niet meer. Nog geen half jaar later pleegde hij zelfmoord.

Diepe wond

Een dag na de dood van mijn broer overleed mijn moeder. Drie jaar later mijn vader, voor wie ik nog intensief heb mogen zorgen. Met de dood van mijn ouders heb ik vrede. Maar het verlies van mijn broer, die in de bloei van zijn leven was, slaat een diepe wond.

‘Na Eriks dood leef ik veel bewuster’

Erik was een lieve jongen die nooit nee kon zeggen en altijd voor iedereen klaar stond. Ik ben dolgelukkig dat hij mijn broer was.

Na zijn dood leef ik veel bewuster, want het leven is zo betrekkelijk. Ik geniet van de kleine dingen en maak geen toekomstplannen meer. Mooie schoenen gezien? Ik wacht niet meer een paar maanden, maar koop ze gelijk. Ik leef nu en wil het maximale uit het leven halen.’

Laatste foto

In deze rubriek vertellen mensen over de laatste foto die ze hebben van degene die ze missen. Heb jij ook een bijzondere laatste foto en wil je daar iets over delen? Mail dan naar ikmisje@eo.nl.

113

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten helpt en kan anoniem via 113.nl of bel 113.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--