Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De levenslessen van Holly

12 november 2018 · Leestijd 4 min

De Australische Holly Butcher is 27 jaar als ze overlijdt. De dag voor haar dood schrijft ze een brief met levenslessen aan haar familie. Die brief is op Facebook al meer dan 100.000 keer gedeeld en gaat de hele wereld over. Lees maar mee…

Facebook

Holly Butcher overleed 4 januari 2018 aan de gevolgen van een zeldzame vorm van botkanker. 3 januari post ze een uitgebreide Facebookpost met een lange brief levenslessen. Graag delen we deze inspirerende tekst ook met jou.

Brief

Brief van Holly

Holly schrijft het volgende*:

“Het is raar om te accepteren dat je ongeneeslijk ziek bent en doodgaat, als je 26 bent, De dood is iets wat je normaal gesproken negeert. De dagen strijken voorbij en je gaat er vanuit dat er iedere keer weer een nieuwe komt. Totdat er iets onverwachts gebeurt.
Ik heb mezelf altijd oud en gerimpeld voorgesteld. Ik wilde een groot gezin stichten met de liefde van mijn leven. Zó graag, dat het pijn doet.

Dat is het; het leven is zo ontzettend breekbaar, waardevol en onvoorspelbaar. Elke dag is een cadeautje, geen recht. Ik ben 27 jaar, ik wil nog niet gaan. Ik hou van mijn leven. Ik ben gelukkig, dat heb ik te danken aan de mensen waar ik van hou. Maar ik ben de controle kwijt.”

Levenslessen

Na deze heftige inleiding geeft Holly een lijst met tips:

“Huil niet te lang om je problemen. Bedenk je dat er altijd iemand op aarde is die ergere dingen meemaakt. Wees dankbaar dat jouw probleem wel meevalt en get over it. Adem diep in, kijk naar de hemel en de prachtige natuur om je heen. Wees dankbaar voor alles. Ook voor het feit dat je kunt ademen.

Laat los

De kans is groot dat je in de file hebt gestaan vandaag. Of slecht hebt geslapen omdat je prachtige kinderen wakker werden. Of dat je kapper je haar te kort heeft geknipt. Je je borsten te klein vindt of je buik te dik. Laat al die shit los. Dat alles is ZO onbelangrijk als je naar het leven in zijn geheel kijkt. Ik zie hoe mijn lichaam langzaam opgeeft en ik kan er niks aan doen. Het enige wat ik wens is één Kerst en één verjaardag meer met mijn man en hond. Maar één.

‘Besteed je geld aan ervaringen’

Ik hoor zoveel mensen klagen over hun werk. Over hoe moeilijk het is om vaker te sporten. Wees blij dat je überhaupt kunt bewegen en werken.

Zorg dat je goed omgaat met de kostbare tijd van anderen. Ben je een laatkomer? Zorg dat je je eerder klaarmaakt.

Koop minder cadeautjes en schrijf in plaats daarvan een lief kaartje voor een ander. Dat klinkt lame, maar die kaartjes betekenen zoveel meer voor je dan welk cadeau dan ook.

Besteed je geld aan ervaringen. Wees niet te materialistisch. Maak reizen!

Gebruik je telefoon minder, zorg dat je in het moment bent.

‘Leef niet om te werken!’

Sta vroeg op en bekijk een zonsopgang. Kijk naar de prachtige kleuren die hierdoor tevoorschijn komen.

Luister muziek. Luister écht. Muziek is therapie.

Knuffel je huisdier.

Praat met je vrienden. En o ja, leg dan vooral je telefoon weg.

Werk om te leven. Leef niet om te werken.

Eet die taart en voel je nul seconden schuldig.

Beslis over je eigen leven.

Vertel tegen de mensen waarvan je houdt, dat je van ze houdt.

Onthoud dat als iets ervoor zorgt dat je je rot voelt, je dit altijd kunt veranderen. Besteed geen tijd aan dingen die je ongelukkig maken.”

Holly met haar man Luke
Holly met haar man Luke.

*Bron vertaling: Froot.nl

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--