Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blog Jurgen | Hoe Luna (9) na haar overlijden alsnog de wereld rondreist

27 juli 2023 · Leestijd 3 min

Ik ga vooral de vakanties en verre reizen missen, zegt Jurgens dochter Luna (9) als ze hoort dat ze binnenkort zal overlijden. Om dit gemis van zijn dochter wat hoop te geven, bedenkt Jurgen een bijzonder plan.

Het is me het jaartje wel. Mijn vrouw wisselt van baan, Senna is geslaagd voor haar vwo-tweetalig en haalde tussendoor haar rijbewijs. 

Vakantietijd

Ik ben toe aan vakantie, eventjes niets doen. Genieten van mijn gezin en energie en ideeën opdoen voor de toekomst. Het is inmiddels alweer de zesde vakantie zonder Luna. Het gemis wordt niet minder maar we proberen er maar iets van te maken.

De reis gaat wederom naar Kreta: lekker vertrouwd, fantastische mensen en lekker eten. De koffer is gepakt en tot slot leggen we er een aantal van Luna’s stickervelletjes in.

stickerveletje Luna
Negen stickers, omdat Luna niet ouder dan negen werd. De Aziatische olifant omdat dit Luna's lievelingsdier was.

Luna's wereldreis

Achter die stickervelletjes zit een verhaal: in december 2017 ging Luna haar laatste levensfase in, dat wist zij ook. Eén van de dingen die ze heel erg zou missen, waren onze mooie vakanties en verre reizen.

Om dit verdrietig vooruitzicht een positieve impuls mee te geven (ik weet zelf even niet hoe ik het anders moet omschrijven), kwam ik op het idee om een sticker te maken die voor Luna de wereld rondreist. We bespraken het met Luna en besloten dat iedereen op Luna’s uitvaart zo’n stickervel zou krijgen, om dit te plakken op voor hen bijzondere plekken en landen.

Luna instagram wereldreis

Bijzonder snel

Dus papa ging op 21 december snel naar de lokale drukker voor tweehonderd stickervellen, wat even zou duren in deze drukke kerstperiode. Een dag later stonden we met gepakte tassen klaar voor een vakantie in Assen, waar Luna nog zo graag een keer heen wilde en ineens belde de drukker: het is al klaar!

Zonder twijfel racete ik nog even langs de drukker. Luna vond de stickers bijzonder mooi, maar ze mochten nog even naar zolder, want het zou nog even duren. Achteraf is het bijzonder hoe snel de stickers klaar waren. Want we wisten toen nog niet hoe snel Luna achteruit zou gaan.

Laatste foto samen met senna
De laatste foto van Luna (links) met haar zus Senna, op 22 december 2017.

Mijn missie

Luna overleed twee dagen later, na een kort maar hevig ziek zijn. Op oudejaarsdag was haar dienst, waar iedere aanwezige een stickervelletje kreeg. Tot de dag van vandaag ontvangen we regelmatig mooie foto’s uit bijzondere landen met Luna haar stickertje. Die foto's plaats ik op Luna's Instagrampagina (zie kader onderaan, red.). Het is mijn missie in dit leven dat Luna haar wereldreis kan afmaken. 

Wereldkaart Luna
De landen waar Luna's stickers al zijn geplakt.

Luna's Wereldreis

Jurgen documenteert Luna's wereldreis op de instagrampagina @lunavanriel2008. Als je ook wilt stickeren voor Luna, kun je op deze instagrampagina een bericht sturen naar Jurgen en een stickervelletje aanvragen. 

'Toen Luna (9) hoorde dat ze zou doodgaan, zei ze: Jammer. Ik heb zo mijn best gedaan' (Deel 2)

Lees ook over:

'Toen Luna (9) hoorde dat ze zou doodgaan, zei ze: Jammer. Ik heb zo mijn best gedaan' (Deel 2)
Femke maakt een zeiltocht om de wereld: ‘Alle rouw om mijn overleden man kwam ineens terug’

Lees ook over:

Femke maakt een zeiltocht om de wereld: ‘Alle rouw om mijn overleden man kwam ineens terug’

Geschreven door

Jurgen van Riel

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--