Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blog Everline | Ik zal je trouw blijven

6 juli 2018 · Leestijd 4 min

‘Ik zal je trouw blijven, in goede en kwade dagen’, het is een zin die op bruiloften wordt uitgesproken, maar die voor Everline na het overlijden van haar zoon Floris een heel andere lading heeft gekregen.

Bruiloft

Daar staan ze, vooraan in een prachtig versierde kerk. Het kersverse bruidspaar van wiens liefde wij vandaag getuige mogen zijn. Ze stralen, we voelen de liefde die er tussen hun heerst. Het is een prachtige dag. En toch bekruipt mij het gevoel dat bruiloften mij tegenwoordig wel vaker geven.

Dat komt door dat ene zinnetje, dat tijdens de huwelijksbeloften uitgesproken wordt. Soms achteloos. Soms zo snel mogelijk, omdat dat niet is waar je op zo’n mooie dag de aandacht op wil vestigen. Ik zal je trouw blijven, in goede en kwade dagen.

‘We beloofden dat de liefde tussen ons altijd zou regeren’

Zelf spraken mijn man en ik dat zinnetje ook. Vier jaar geleden in een volle kerk. Tegenover God en al onze vrienden en familie spraken wij uit dat wij, wat er ook gebeuren zou, voor elkaar zouden gaan. We beloofden dat de liefde tussen ons altijd zou regeren. Dat we voor elkaar zouden blijven zorgen. In voor- en tegenspoed.

Maar hoe konden we nou weten wat die tegenspoed betekende? We zeiden ja, vol overtuiging. Maar we wisten niets.

Rampspoed

Als ik geweten had dat ons, na krap twee jaar huwelijk, zo’n verschrikkelijke rampspoed zou overkomen, zou ik dan nog zo overtuigd ja kunnen zeggen? Als iemand mij verteld had dat er een dag zou komen waarop het ergste gebeuren zou, zou ik dan zeker hebben geweten dat ik dwars door dat alles heen in de liefde overeind zou blijven?

Onbezorgde blijdschap

Een prachtige, liefdevolle trouwdag maakt mij tegenwoordig vaak ook verdrietig. Omdat ik de onbezorgde blijdschap aanschouw die ik zelf ook ooit gevoeld heb. Omdat ik zie hoe alle bruidsparen vol vertrouwen in een mooie toekomst samen voor in de kerk staan.

‘Onze liefde, ons huwelijk, onze eenheid is in de afgelopen tijd enorm op de proef gesteld’

Ik voel mijn eigen naïviteit als ik daar in de kerk zit. Ik zie weer hoe ik op mijn eigen trouwdag vast overtuigd was dat met deze man aan mijn zijde alles goed zou komen. Maar zo is het niet gegaan.

Besef wat je beloofd

NynkeArendsFotografie-BegrafenisFloris-31

Het is verschrikkelijk wat ons is overkomen. Onze liefde, ons huwelijk, onze eenheid is in de afgelopen tijd enorm op de proef gesteld. Het maakt dat ik het uit wil schreeuwen; verstop je niet voor de pijn die echt nog komen kan. Kijk niet weg, slik de woorden niet in als je voor in de kerk staat. Maar besef wat je precies beloofd; ook als het leven zó donker wordt dat je elkaar niet meer vinden kan, ook als je ’s ochtends niet meer wakker wordt met geluk in je lijf, ook als je hart zo’n pijn doet dat je geen liefde meer te geven hebt… Ook dan zal ik je trouw blijven. Ook dan zal ik voor je blijven zorgen, zo goed en zo kwaad als het gaat.

De ellende heeft niet gewonnen

Vandaag de dag zou ik dat opnieuw, of misschien voor de eerste keer echt kunnen beloven aan mijn man.

Omdat de ellende niet gewonnen heeft. Omdat de rampspoed en de chaos onze liefde niet klein heeft gekregen. Omdat ik nu wéét wat ik beloof. Vol overtuiging kan ik vandaag de dag zeggen; ik zal je trouw blijven. Ik zal voor je blijven gaan. Ik zal er zijn en voor je zorgen, ook als het me zelf niet zo goed lukt.

Ook als ik verdrietig ben en mijn hart hele dagen huilt. Ook als het donker is en er geen enkel lichtpuntje in ons leven is dat richting geeft. Ook dan zal de liefde tussen ons regeren. Dat beloof ik vandaag aan jou, met iedereen die dit leest als mijn getuige; ik heb je lief, mijn liefste. Dwars door alles heen.

Beeld: Nynke Arends Fotografie

Geschreven door

Everline Kamphof-Janssen

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--