Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blog Esther| ‘Ik wil mijn mooie herinneringen aan Dennis graag delen.’

23 december 2019 · Leestijd 3 min

Esther haalt graag herinneringen op aan haar overleden man Dennis. Ze merkt dat mensen denken dat ze daar verdrietig van wordt. In het begin was dat ook zo. Maar nu is dat anders.

Tijdens een etentje vertelt een vriend over zijn kappersbezoek en hoe trots hij op zijn haar is. Ik moet lachen en denk ineens aan Dennis en zijn haar. ‘Dennis nam altijd een foto van Xander de Buisonjé mee naar de kapper in de hoop dat ze van zijn dunne haar net zo’n dikke volle bos konden maken. Meestal kwam hij teleurgesteld thuis en was het niet geworden wat hij ervan had gehoopt,’ vertel ik lachend. ‘Oh, en als je het over ijdel hebt: voor het slapengaan ging er eerst een lading wax in zijn haar en werd alles zorgvuldig in model gebracht. Dan zat het in de ochtend niet zo wild.’ Terwijl ik het vertel zie ik hem staan. Geweldig! Wat heb ik dáár vaak om gelachen.

Andere wending

Iedereen om me heen valt stil en kijkt me een beetje medelijdend aan. Ik voel de hand van mijn vriendin over mijn rug wrijven. Snel krijgt het gesprek een andere wending en praten we over de feestdagen.

‘Enthousiast begin ik te vertellen’

Een paar dagen later zit ik met een andere vriendin te lunchen. Het gesprek gaat over de komende zomervakantie. Ze twijfelt tussen Italië en Frankrijk. Enthousiast begin ik te vertellen over mijn vakantie in Italië met Dennis en de kinderen. Hoe Dennis de kinderwagen met Stijn erin over de trappen van Venetië manoeuvreert en hoe ik intussen een jengelende Isa over de trappen heen help.

Mijn vriendin valt stil

Ook vertel ik over onze geweldige camping daar, waar Dennis met Isa op zijn nek heeft rondgelopen. Mijn vriendin valt stil en heeft wat moeite om te reageren. Ze verandert het gespreksonderwerp.

Herinneringen komen nu vaker boven

Toen Dennis net was overleden, sprak ik weinig over hem. Het deed mensen verdriet en zelf vertelde ik de dingen ook vaak met tranen in mijn ogen. Nu niet meer. Nu moet ik lachen als ik terugdenk aan sommige situaties. Ook deel ik graag onze vakantieverhalen en allerlei leuke dingen die we hebben meegemaakt samen. En juist nu na zeven jaar komen de herinneringen vaker boven en wil ik ze graag delen. Ze zijn leuk, mooi en ontroerend.

Waardevolle tijd

Als je vol passie over iemand vertelt en ervaringen deelt, betekent dat niet altijd dat je het moeilijk hebt. Het betekent dat je een heel mooie, waardevolle tijd hebt gehad en dat de verhalen de moeite waard zijn om te delen.

Ik hoop nog veel mooie verhalen over Dennis te horen en vooral ook te mogen delen!

Geschreven door

Esther van der Plaat

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--