Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blog Esther | ‘Soms zet ik expres muziek aan om te huilen’

23 augustus 2021 · Leestijd 3 min

Tijdens een potje lummelen in het zwembad in Italië, horen Esther en haar kinderen ineens een nummer dat op Dennis’ uitvaart was. Na wat geschrokken blikken, volgt een glimlach. Esther realiseert zich hoe krachtig muziek kan zijn in het oproepen van gevoelens en herinnering.

Het is 35 graden. We zijn allemaal ingesmeerd en lopen met onze handdoek en een waterballetje richting het zwembad voor een plons in het koude water.

Lummelen

Het is veel te warm om maar iets te ondernemen. Ik weet nu al dat we de rest van de dag het zwembad afwisselen met een duik in het Gardameer. Ik kan mij geen betere dagbesteding bedenken.

We doen een potje lummelen in het zwembad met z’n zessen. Fanatiek als we allemaal zijn, gaat dat gepaard met een hoop kabaal, spetters en gelach. Achter ons speelt het animatieteam een spelletje met muziek dat luid uit de boxen klinkt. 

‘Zie ons hier, nu. Het is inderdaad allemaal goed gekomen’

Dan ineens is daar dat deuntje… We herkennen het gelijk en hebben slechts een blik nodig van elkaar om te weten dat we het alle drie horen.

Eerst een geschrokken blik die snel omslaat in een glimlach. Three little birds van Bob Marley. Dennis vond het altijd een mooi nummer. We draaiden het op zijn uitvaart. ‘Every little thing is gonna be allright’. We zingen het allemaal luidkeels mee. Het klopt. Zie ons hier, nu. Het is inderdaad allemaal goed gekomen.

Overvallen

Het overvalt me soms, als ik in de auto zit en een nummer hoor waar ik een herinnering aan heb. Veelal mooie herinneringen, zoals de bruiloft of een vakantie. Maar ook minder mooie, zoals de uitvaart. Een lach of een traan is dan het gevolg.

Soms zoek ik het ook op. Zit ik niet lekker in mijn vel en heb ik het nodig om even te huilen. Dan zet ik Kane op met Damn those eyes of Ik kan het niet alleen van Glennis Grace.

Niet binnenkomen

Ik hoor Isa en Stijn op hun kamer ook muziek luisteren waar zij herinneringen aan hebben. Inmiddels weet ik dat ik op zo’n moment niet moet binnenkomen. Dan hebben ze het even nodig om verdrietig te zijn.

‘Als de kinderen muziek luisteren hoor ik soms het snikken boven de muziek uitkomen’

Dat is goed. Moeilijk is het wel. Ik hoor dan het liedje en soms hoor ik het snikken boven de muziek uitkomen. Ik zou ze dit zo graag besparen.

Welk liedje helpt jou of heb jij een herinnering aan?

Geschreven door

Esther van der Plaat

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--