Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blog Esther | 'Houd ik minder van Dennis als ik zijn graf niet bezoek?'

29 december 2022 · Leestijd 3 min

Esther wandelt over de natuurbegraafplaats achter haar huis. Het liefst zou ze willen dat Dennis híer ligt. Is dat haalbaar? Dan beseft Esther iets belangrijks.

Op dinsdag werk ik vanuit huis. Het lukt mij lang niet altijd om na de lunch even een ommetje te maken, maar vandaag is het weer te mooi om het niet te doen. Het is koud, ijs staat op de grassprieten, de lucht is blauw en de zon doet alles een beetje glinsteren.

Natuurbegraafplaats

Naast mijn huis begint een park. Het is niet groot, maar net mooi voor een rondje van een half uurtje. Naast de functie van park is een gedeelte daarvan ook natuurbegraafplaats. Je ziet regelmatig bloemen liggen waar net iemand is begraven. 

Ik loop over het gedeelte van de natuurbegraafplaats en sta even stil bij iemand die net is begraven. Door de kou ligt er een ijslaagje over de bloemen. Zo mooi! De zon schijnt erop en in mijn gedachte ga ik naar Dennis. Stel dat hij hier zou liggen…

natuur

Als Dennis hier zou liggen dan zou ik veel vaker even een rondje wandelen. Ook de kinderen zouden makkelijker naar hem toe kunnen.

Boos

Dennis ligt begraven op de algemene begraafplaats in Alkmaar. We hadden destijds een prachtig grafmonument uitgezocht. Anders dan de meeste grafstenen. Eentje met foto’s en een mooie aluminiumplaat. Het maakte mij elke keer blij als ik naar de mooie foto’s keek.

De laatste twee jaar kom ik er niet meer. Het maakt mij boos als ik het monument kijk. Het is lelijk geworden. De foto’s zijn enorm verkleurd en sommige kleuren zijn zelfs helemaal verdwenen. De kinderen komen er veel langer niet meer. Zij hebben er hetzelfde gevoel bij. 

needezeishetgraf

Overplaatsen naar de natuurbegraafplaats achter ons huis? Ik bel om meer informatie in te winnen. Dat kost meer dan tienduizend euro. Ik hoor een stemmetje van Dennis: ‘Es, doe normaal! Ga iets leuks doen van dat geld!’ 

Ik heb het losgelaten. Hou ik minder van Dennis als ik zijn graf niet bezoek? Nee, integendeel. Hij zit in mijn hart en ik kan op elke plek op deze aarde met mijn gevoel bij hem zijn. De rest van mijn leven…

Blog Esther | ‘Dit wens ik niemand toe, zeker een van mijn vriendinnen niet’

Lees ook over:

Blog Esther | ‘Dit wens ik niemand toe, zeker een van mijn vriendinnen niet’
Blog Esther | 'Ook na tien jaar zijn dit de momenten dat ik Dennis vreselijk mis'

Lees ook over:

Blog Esther | 'Ook na tien jaar zijn dit de momenten dat ik Dennis vreselijk mis'

Geschreven door

Esther van der Plaat

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--