Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blog Bianca | Koningsdag: ‘Thuiszitten was aan Paul en mij niet besteed’

25 april 2024 · Leestijd 4 min

Bianca en Paul gaan graag samen Koningsdag vieren. Ook tijdens zijn ziekte komt hij mee naar het Stadspark. “Tot de dag kwam dat ik niet meer met Paul samen, maar alleen met de meiden ging.”

Zo verschillend als het weer op Koningsdag kan zijn, zo divers heb ik Koningsdag ook beleefd.

In Sittard, de stad waar ik ben opgegroeid, is dan altijd veel te doen: in het Stadspark lekker struinen langs de Vrijmarkt. De kinderen die zich uitleven in vernuftige én ouderwetse spellen. Met een drankje in de hand luister je naar live muziek. Ja, wanneer het weer meezit, is dit altijd een heerlijke vrije dag. Een dag om met vrienden en oude bekenden samen te komen.

'Zo verschillend als het weer op Koningsdag kan zijn, zo divers heb ik Koningsdag ook beleefd'

Zoals ik het hierboven beschrijf, zo heb ik Koningsdag ook vaak ervaren. Mét een gezonde Paul, heerlijk onbezorgd en nog van niets wetend.

Middagdutjes en protest

Dat veranderde toen Yune werd geboren. Vrij snel na haar geboorte komen we erachter dat Pauls klachten worden veroorzaakt door een hersentumor. Maar thuiszitten is aan hem en ons niet besteed.

Dus ook de jaren erna vertrekken wij gewoon weer naar het Stadspark. Al is dat heel anders dan de jaren ervoor. Onder luid protest van de kinderen - “want nu is het al zo laat” - gaan we pas na Pauls middagdutje.

In de gaten houden

Ook voor mij is dit anders, want het voelt alsof ik een ‘extra kind’ bij me heb. Niet omdat Paul cognitief achteruit is gegaan, maar omdat ik constant in de gaten moet houden of hij ons niet kwijt is. Ik let op of ik geen paniek in zijn ogen zie en of hij niet onbewust iets ‘doms’ doet vanwege zichtverlies aan zijn linkerkant. Aan de buitenkant zie je niks aan Paul, dus de mensen zijn niet altijd even begripvol.

'Het voelt alsof ik een "extra kind" bij me heb'

Gelukkig gaan we altijd met vrienden, waardoor één van hen samen met Paul door het park struint en ik op de kinderen let. Zo is het gezellig voor iedereen.

De vakantietest

Een jaar later krijgen we een berichtje dat we gemist worden in het Stadspark, altijd fijn als er aan je gedacht wordt natuurlijk. Maar wij zitten in een huisje in Zeeland om te testen of op vakantie gaan met Paul en twee jonge kinderen in zijn situatie mogelijk is.

Uiteraard sluiten we de jaren daarna weer gezellig aan, in onze oranje outfit. De vakantietest hebben we overigens glansrijk doorstaan, want een paar maanden later liggen we aan het zwembad in Kreta.

Oer-Hollands met een Belgisch tintje

Tot de dag komt dat ik niet meer met Paul samen, maar alleen met de meiden ga. Weer heel anders, maar het lukt ons, om net als andere jaren, hiervan te genieten, omdat we ook nu weer omringd zijn met vrienden.

'Wie weet wat Koningsdag ons dit jaar brengt'

Vervolgens leer ik Rich kennen en introduceer Koningsdag aan hem. Het weer zit mee, de sfeer is goed en ook Rich is als Belg meteen verkocht aan deze oer-Hollandse dag.

Spannend en verdrietig

Twee jaar later staan we in de stromende regen, zelf met een kleedje op de Vrijmarkt om onze overtollige spullen te verkopen vanwege samenwoon-plannen. Spannend en verdrietig tegelijk, omdat afscheid, oude en nieuwe liefde op dit kleedje samenkomen.

Nu zijn we al een paar jaar niet meer geweest, omdat de meiden in België op school zitten en het daar natuurlijk geen feestdag is. Fijn dat de 27e deze keer in het weekend valt. Wie weet wat Koningsdag ons dit jaar brengt.

Blog Bianca | ‘Ik zal Paul levenslang terugzien in mijn meiden’

Lees ook over:

Blog Bianca | ‘Ik zal Paul levenslang terugzien in mijn meiden’
Ivana's beste vriend (27) komt om in een brand: 'Ik praatte mezelf aan dat ik zijn dood kon voorkomen'

Lees ook over:

Ivana's beste vriend (27) komt om in een brand: 'Ik praatte mezelf aan dat ik zijn dood kon voorkomen'

Geschreven door

Bianca Krol

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--