Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blog Bertine | Het voorjaar geeft energie, maar is ook extra verdrietig

6 april 2018 · Leestijd 3 min

Het voorjaar komt eraan! Bertine is er wel aan toe, de warmte van de zon brengt wat troost. Toch ziet ze er ook tegen op. Het betekent namelijk ook dat de maanden eraan komen waarin Daan ziek werd en overleed: “Ik weet nu al dat we diep moeten gaan, dat deze tijd verdriet gaat doen.”

Het voorjaar komt eraan

Het voorjaar is van start gegaan en dat begin ik al echt merken. Heerlijk als het zonnetje weer schijnt. Ik krijg daar echt wat meer energie van. Ik heb die energie zo hard nodig. Het rouwen is voor mij een hele klus en zeker niet makkelijk.

Bloemen voor Daan

Ik doe deze ochtend mijn boodschappen en daarna ga ik door naar de begraafplaats. Ik heb een mooie bos bloemen gekocht voor Daan. Als ik uit de auto stap hoor ik de vogeltjes vrolijk zingen. Bij het graf knip ik de rozen kort af en steek ze hier en daar in het grind. Het ziet er weer heel mooi uit. Ik praat tegen Daan, en zeg dat ik hem zo ontzettend mis. Achter de glazen van mijn zonnebril voel ik de tranen lopen.

“Er is nog een gevoel dat mij echt troost geeft.”

Troost

Dan breek de zon door de wolken en krijg ik een warm gevoel. Het is net alsof de zon alleen op het graf van Daan en mij schijnt. Deze zon geeft mij het warme gevoel dat God tegen mij zegt dat het goed is. Dat Daan veilig is, bij Hem. Gelukkig is dus nog een gevoel dat mij echt troost geeft. Daar wil ik mij aan vast houden, want zonder dit is het zo leeg. Of onrustig.

“Ik voel me vaak ontzettend onrustig.”

Op en neer

Ik voel me vaak ontzettend onrustig. Dan wil ik heel veel dingen tegelijk doen, of ik blokkeer juist. Dan komt er echt werkelijk niets uit mijn handen. Ik zoek vaak naar een bepaalde rust voor mezelf, maar die heb ik nog niet gevonden. De emoties gaan echt op en neer. Soms kan ik zo goed over het verlies van Daan praten en het andere moment vermijd ik het, zodat ik er maar niets over hoef te zeggen.

Stapje vooruit

Met de kinderen gaat het aardig goed, gelukkig. Toch hebben ook zij extra aandacht nodig. Isa heeft zichzelf bijvoorbeeld aangeleerd om zichzelf weg te cijferen. Ze deed altijd een stapje terug voor haar broer. Ze moet nu echt leren om die stap voorruit te (mogen) maken. Zo zijn we allemaal ontzettend hard aan het werk om dit verlies van Daan te kunnen dragen.

“Ik weet nu al dat we weer diep moeten gaan.”

Moeilijke maanden

Het voorjaar komt eraan met al haar mooie dingen. Het betekent ook dat de maanden eraan komen waarin Daan ziek werd en we hem uiteindelijk los moesten laten. Ik weet nu al dat we weer diep moeten gaan. Deze maanden gaan verdriet doen. Toch hoop en bid ik ook dat vooral die zon veel mag schijnen. En dat we dan Gods liefde en kracht mogen voelen om door te gaan. Om ook nog te kunnen genieten van ons leven hier.

Blog Bertine

Geschreven door

Bertine van de Poll

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--