Ga naar submenu Ga naar zoekveld

8 tips: de kerstdagen doorkomen als je rouwt

16 december 2023 · Leestijd 3 min

Of het nu je eerste kerst zonder een dierbare is, of al de twintigste: de feestdagen in rouw kunnen een moeilijke tijd zijn. Hier acht tips om de decembermaand toch mooi te maken.

Rouwexpert Marrit weet er zelf alles van, rouwend de feestdagen meemaken. “Die eerste kerst ging redelijk goed, maar oud en nieuw… Op dat moment voelde het alsof ik mijn man in het oude jaar achterliet en ik een nieuw leven moest opbouwen zonder hem. Dat hakte er wel in.”

Marrit-van-Exel-Fotograaf Michiel van der Ham-106
Marrit, gefotografeerd door Michiel van der Ham.

Tip 1: Doe dingen onder voorbehoud

Het is van tevoren lastig in te schatten hoe je je tijdens de kerstdagen voelt. “Spreek daarom iets af onder voorbehoud. Zo houd je de ruimte om het last-minute anders te doen,” tipt Marrit. Zorg dus voor een plan b, dan heb je altijd de mogelijkheid om het nog anders te doen.

Tip 2: Geef uiting aan je verdriet

“Het is goed om even bewust stil te staan bij degene die overleden is,” aldus Marrit. Dit kan bijvoorbeeld door tijdens het kerstdiner een kaarsje aan te steken. “En voel je niet bezwaard om flink uit te huilen. Dat lucht op.”

Kerst en rouw: kaarsje branden

Tip 3: Haal herinneringen op

Een andere manier om je rouw aandacht te geven is door herinneringen op te halen. “Knip met z’n allen hartjes uit en schrijf hier iets op. Iets wat met de overledene te maken heeft, zoals een woord, herinnering of anekdote. Hang deze hartjes vervolgens in de kerstboom,” geeft Marrit mee. Geen kerstboom in huis gehaald? Maak er dan een collage van, of plak ze in een fotoboek.

Tip 4: Doe iets voor een ander

'Help tijdens de kerstdagen bij een goed doel'

De kerstsfeer opzoeken hoeft niet in de vorm van kerstdiners en overdadige versieringen. Leef de kerstgedachte door iets voor iemand anders te betekenen. “Het kan helpen om met de feestdagen iets goeds te doen,” vertelt Marrit. Meld je bijvoorbeeld aan als vrijwilliger bij de Voedselbank, of ga gewoon op bezoek bij een eenzame oudtante.

Tip 5: Geef een cadeau met betekenis

Cadeautjes geven en krijgen hoort voor veel mensen bij kerst. Geef elkaar deze keer iets dat doet denken aan de overledene, zoals zijn/haar favoriete boek.

shutterstock_1897219153

Tip 6: Wat maakt jou aan het lachen?

Zoek tijdens de kerstdagen bewust humor op. “Kijk iets grappigs, of speel een spelletje waarbij er lekker veel gelachen wordt. Dan maken je hersenen stofjes aan waardoor je je beter voelt.” Trek dus je gekste kersttrui aan en bingewatch je favoriete comedyserie.

Tip 7: Geen zin in de kerstdagen? Sla ze over!

“Je mag kiezen: wil ik eraan meedoen? Zo niet, ga dan naar een theater, de bioscoop, wandelen of een boek lezen.” Ook kun je tijdens de feestdag op vakantie gaan. Op die manier ontvlucht je de kerstdrukte helemaal.

Tip 8: Blijf zoeken

'Ieder jaar is weer anders'

Wat het ene jaar fijn is, voelt het andere jaar helemaal niet goed. “Ieder jaar is weer anders. Hoe voel je je nu en waar zit je in je rouw?” legt Marrit uit. “Daarom blijft het ieder jaar opnieuw een beetje zoeken en uitproberen wat voor jou fijn is.”

En onthoud: niets hoeft, alles mag.

Over Marrit

Marrit van Exel is niet alleen ervaringsexpert, maar geeft ook trainingen en workshops over rouw en veerkracht. Daarnaast is ze auteur van twee boeken over rouw.

13 x zo kun je een dierbare herdenken rond de feestdagen volgens 'Ik mis je' -volgers

Lees ook over:

13 x zo kun je een dierbare herdenken rond de feestdagen volgens 'Ik mis je' -volgers
Tara (21) verongelukte op Bonaire: ‘We zaten aan het kerstdiner toen de telefoon ging’

Lees ook over:

Tara (21) verongelukte op Bonaire: ‘We zaten aan het kerstdiner toen de telefoon ging’

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--