Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Column Nico | Iemand de put in troosten

14 september 2018 · Leestijd 3 min

Met de beste bedoelingen troosten we mensen die verdriet hebben. Toch kan daar – hetzij onbedoeld – veel goedkope troost bij zitten.

De put in troosten

Je kunt in verdrietige situaties proberen mensen te troosten. Dat kan op verschillende manieren. Dat kan door dingen te doen voor een ander. Dat kan ook door iets troostends te zeggen. Je moet wel opletten op wát je doet en wat je zegt. Want voor je het weet troost je mensen de put (verder) in, in plaats van de put uit.

‘Hoe oud is ze geworden? 85? O, wat een prachtige leeftijd!’ Hoe troostrijk is dit? Je hebt toch geen leeftijd verloren?’

De lieve nicht uit Zuid-Limburg die een hele dag bij je komt om je te troosten in de dagen tussen het overlijden en de begrafenis of crematie van je man, bedoelt het goed. Ze voelt alleen niet aan dat ze eigenlijk in de weg zit en de verdrietige stemming dus alleen maar erger maakt. Haar gebabbel over koetjes en kalfjes maakt het nog gekker. Ook dat bedoelt ze vast goed, maar maakt je zelfs bijna boos.

Nep-troost

Wat kunnen mensen met de beste bedoelingen een hoop nep-troost bieden met hun al dan niet vrome woorden. Dat komt omdat ze vanuit zichzelf troosten.

‘Van harte gecondoleerd met het overlijden van je moeder. Hoe oud is ze geworden? 85? O, wat een prachtige leeftijd!’ Hoe troostrijk is dit? Je hebt toch geen leeftijd verloren? Je bent je moeder verloren. Het maakt zeker uit of ze 40 of 80 was en tegelijk maakt het niks uit. Je moeder is je moeder en nu moet je zonder haar verder gaan.

Vrome troost

‘O wat erg dat jullie zoon verdronken is. Verschrikkelijk! Maar gelukkig heeft hij het nu beter in de hemel!’ Vrome troost is nog een beetje gevaarlijker omdat iemand dan via God communiceert en kan iemand met verdriet dat nog tegenspreken? In dit geval zou ik het zeker doen. Die jongen had het hier op aarde ook heel goed. Wat is dan ‘heeft het beter in de hemel?’ Daar kunnen we ons geen voorstelling van maken. Zijn lege plek hier op aarde is verschrikkelijk.

‘Je kunt de hand van je vrouw nu niet meer vasthouden. Maar gelukkig is er altijd nog de hand van God die jou vasthoudt!’ Dit is een mooie troost, wat zullen we zeggen, een jaar na het overlijden van iemand. Stel dat je het kort na het overlijden uitspreekt, dan is het een dreun. Gun iemand eerst de pijn over het gemis van de hand van zijn vrouw, voordat je dat wegpraat met ‘de hand van God’.

‘Wat is dan ‘heeft het beter in de hemel?’…Zijn lege plek hier op aarde is verschrikkelijk.’

Goedkope troost

Goedkope troost is als een bos bloemen. Even ben je er blij mee maar snel kun je de bloemen weggooien. Echte troost is als een klein plantje dat langzaam groeit en wie weet over een hele poos gaat bloeien.

Misschien helpen deze 5 manieren van troost jou om iemand echt tot steun te zijn?

Geschreven door

Nico van der Voet

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--