Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 Tips om uitvaartmuziek te kiezen

23 februari 2017 · Leestijd 4 min

Welke uitvaartmuziek kies je wanneer je overleden geliefde zelf geen wensen heeft uitgesproken? Hoe pak je dat aan? We geven je vijf tips om je op weg te helpen.

Wanneer je op dit artikel komt omdat je bezig bent om een uitvaart voor te bereiden; allereerst heel veel sterkte!

Muziek is een belangrijk onderdeel van een begrafenis of crematie. Het zorgt voor sfeer en herkenning. Bij binnenkomst, tijdens de uitvaart en bij het afscheid worden meestal verschillende liederen gespeeld. Maar welke uitvaartmuziek kies je als je overleden geliefde zelf geen muziekwensen heeft achtergelaten?

Hoe kies je de juiste uitvaartmuziek en waar moet je rekening mee houden?

1. Bedenk wat voor uitvaart het wordt

Voordat je begint met het nadenken over de muziek is het handig als je weet wat voor soort uitvaart het wordt. Willen jullie een traditionele afscheidsdienst, een uitvaart waarbij het leven gevierd wordt of bijvoorbeeld een christelijke dankdienst? Wanneer jullie weten wat voor soort uitvaart het wordt dan heb je al een denkrichting voor de muziekkeuze.

2. Kies het aantal uitvaartnummers

Je bepaalt zelf hoeveel nummers je tijdens de uitvaart wilt laten horen. Meestal duurt een uitvaartdienst ongeveer 45 minuten. Wanneer je uitgaat van ongeveer 4 nummers, is er tijd om muziek en toespraken met elkaar af te wisselen. Vaak kiezen mensen voor een nummer aan het begin van de uitvaartdienst, en twee of drie nummers tijdens de dienst, afgewisseld met toespraken. Ten slotte nog een nummer bij het verlaten van de ruimte. Maar is de uitvaart van een echte muziekliefhebber of kun je tussen een paar nummers echt niet kiezen, laat dan gerust meer muziek horen.

Ook kan er bij de begraafplaats nog een lied gezongen of gedraaid worden, en tijdens de condoleance kun je achtergrondmuziek laten spelen. Ook daar kun je over nadenken.

3. Maak een shortlist van uitvaartmuziek

Het kiezen van uitvaartmuziek kan erg lastig zijn. Zeker als de overleden persoon daarover geen wensen heeft uitgesproken. Denk bij het nadenken over de muziek aan:

  • Welke muziek was belangrijk voor hem of haar?
  • Waar luisterde hij of zij veel naar?
  • Is er muziek die binnen de familie een belangrijke betekenis heeft? – bijvoorbeeld een bepaald nummer dat ook op de bruiloft werd gespeeld, een lied waar jullie veel steun aan hebben gehad?
  • Muziek die gaat over overlijden of afscheid nemen en waar jullie troost uit halen.

Maak vervolgens een lijstje met nummers die in aanmerking komen. Misschien helpt dit lijstje een ‘Top 10 uitvaartmuziek‘ je alvast aan wat ideeën.

4. Maak je eigen keuzes

De begrafenis of crematie is voor jou ook een belangrijk moment om goed afscheid te nemen. Voel je daarom vrij om eigen muziek te kiezen, je hoeft geen gebruik te maken van de collectie uitvaartmuziek van de uitvaartondernemer. Elke uitvaartondernemer heeft een installatie waarop je eigen muziek afgespeeld kan worden. Veel uitvaartondernemers bieden ook de mogelijkheid om live muziek te (laten) spelen.

5. Overleg met de andere nabestaanden

Wanneer je jouw lijstje met nummers hebt gemaakt is het natuurlijk erg belangrijk om dit te bespreken met de andere nabestaanden. Zij moeten zich zich allemaal kunnen vinden in de uiteindelijke keuzes.
Wellicht hebben zij nog andere ideeën? Met een shortlist heb je in ieder geval al concrete opties die je met elkaar kunt bespreken om tot een goede keuze te komen.

Heb jij nog tips voor het uitzoeken van uitvaartmuziek?

Heb jij zelf ook nog tips voor het uitzoeken van uitvaartmuziek? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel. Wie weet kun je er anderen mee helpen of inspireren.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--