Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wouke van Scherrenburg: “Ik kies graag wanneer het ‘goed geweest’ is”

23 januari 2017 · Leestijd 3 min

Journaliste Wouke van Scherrenburg wilde heel lang niets te maken hebben met de dood. Toch praat presentator Kefah Allush in ‘De Kist’ met de ‘grande dame’ van de parlementaire journalistiek over leven en dood.

Afhankelijk

De 70-jarige Wouke zag hoe haar ouders afhankelijk werden toen het einde van hun leven naderde. Wouke vindt het moeilijk om dingen van een ander te vragen en wil eigenlijk niet afhankelijk zijn. Zelfs niet van haar eigen kinderen. “Ik neig een beetje naar mijn vader, die vroeg ook nooit iets.”

Hoewel ze zelf altijd voor haar ouders klaarstond, wil Wouke het haar eigen kinderen niet aandoen dat ze op zondag een eindje met haar moeten gaan rijden. “Maar goed, dat zeg ik nu, misschien gaat het in de toekomst heel anders. En natuurlijk stuur ik ze niet weg als ze toch langskomen.”

Levenswaardig

Ook al is Wouke gehecht aan het leven, haar verlangen naar onafhankelijkheid is sterker. Daarom kiest ze graag wanneer het in haar ogen ‘goed geweest’ is. “Zolang ik weet dat ik nog gedeeltelijk mijn eigen regisseur ben, vind ik het leven meer dan levenswaardig. Ik besef me wel dat de grenzen opschuiven, maar voor mij ligt nu de grens bij wanneer ik het leven van mijn kinderen te ingewikkeld maak. Dan mag ik die kist in.”

Afschuwelijk

Wouke weet nog goed dat haar vader in het ziekenhuis lag, het ging steeds slechter met hem. Hij zei tegen haar: ‘Wouke, als jullie me in een verpleeginrichting stoppen, dan kruip ik hier die A12 op en ga ik voor de eerste de beste vrachtwagen liggen.‘ Wouke glimlacht: “Ik dacht, die man heeft gelijk. We hebben toen gezorgd dat er dag en nacht verpleging in huis was. En na een heel aantal afschuwelijke dagen is hij toch ingeslapen. Hij is totaal opstandig heengegaan. Daar heb ik het nog lang moeilijk mee gehad. Hij ging echt worstelend heen.”

Hoewel de mensen Wouke kennen als een pittige tante, heeft ze zichzelf wel toegestaan om verdrietig te zijn over haar vaders overlijden. “Ik heb ongelooflijk veel gejankt. Ook echt out of the blue in de auto of de trein soms. Dat hielp.”

Eeuwig

Wouke is helder over het leven na de dood: dat is er niet. “Dat vind ik wel prima. Het lijkt me afschuwelijk om eeuwig te moeten leven. Een leven waar geen einde aan komt. Je zal maar al die stomme mensen tegen moeten komen waar je vroeger een pesthekel aan had, no way. Klaar is klaar.”

Wil je het hele gesprek zien? Kijk dan naar de uitzending van ‘De Kist’ op NPO2.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--