Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nu of nooit meer

4 juni 2019 · Leestijd 3 min

Tegen iemand zeggen dat je van hem of haar houdt. Het kan heel lastig zijn, en waardevol tegelijkertijd. De korte documentaire ‘Nu of nooit meer’ is een ode aan het uitspreken van liefdevolle waardering. Voordat het te laat is.

Waardering

Als iemand plotseling overlijdt, is dat voor de nabestaanden meestal verschrikkelijk. Onder meer omdat ze geen afscheid hebben kunnen nemen. En dus niet alles konden zeggen wat ze altijd nog hadden willen zeggen. Bijvoorbeeld hoeveel waardering ze voor hem of haar hadden.

Over dit thema maakte filmmaakster Marieke Widlak een korte documentaire. Daarbij putte ze uit eigen ervaring: haar zus Brechje pleegde in 2010 op 19-jarige leeftijd zelfmoord. Marieke was toen 17 en bleef achter met een machteloos gevoel. ‘Had ik niet meer mijn waardering voor mijn zus moeten uitspreken?’, vertelt ze bij Linda.nl.

Afstudeerfilm

En dat knagende gevoel bleef, ondanks het verstrijken van de jaren. Zo erg zelfs, dat ze hierover een afstudeerfilm maakte voor haar opleiding aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.

‘Ik heb er iets door kunnen verwerken’

Met als uitgangspunt ‘waardeer je dierbaren nu, voordat het te laat is’, interviewde ze haar vader, moeder en zusje Rosanne. ‘Ik had het er nog nooit met hen over gehad, maar ik dacht altijd dat zij hetzelfde voelden als ik. Dat bleek anders te liggen’, vertelt ze op Linda.nl.

De film had uiteindelijk een therapeutische uitwerking op Marieke. ‘Ik stuitte op verdriet dat ik niet eerder had gevoeld’, zegt ze in het Eindhovens Dagblad. ‘Ik heb er iets door kunnen verwerken.’

Voordat het te laat is

Marieke hoopt dat ook anderen iets hebben aan haar documentaire. Bijvoorbeeld dat ze na de film eerder tegen een dierbare zullen zeggen hoeveel en wat diegene voor hem of haar betekent. Hoe ongemakkelijk dat ook kan voelen. ‘Doe het, voordat het te laat is.’

Mariekes debuutfilm was te zien op het Nederlands Film Festival 2018, won de Filmfonds Wildcard 2018 en de prijs voor het Beste Debuut op het Eindhoven Film Festival 2018. De documentaire was maandag 27 mei te zien op NPO2.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Doorpraten

Ben je zelf iemand verloren door zelfdoding en wil je daarover praten? Of worstel je zelf met gedachten over zelfdoding? Je kunt altijd gratis bellen met het nummer 0800-0113 voor een gesprek, hulp of het stellen van vragen.

Steun

Ook kun je via de website www.113.nl gratis en anoniem chatten met deskundige vrijwilligers. Het is heel begrijpelijk als je je eenzaam, verdrietig, schuldig of zelfs kwaad voelt als er iemand in je omgeving door zelfdoding om het leven is gekomen. We hopen dat je troost en steun vindt door een gesprek of door de verhalen op onze site.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--