Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Video | verlangen iemand terug te zien

16 juli 2017 · Leestijd 2 min

In deze korte film zie je een vader en dochter nemen afscheid van elkaar bij de dijk. In alle levensfases blijft de dochter op zoek naar haar vader, die uit zicht verdween op het water bij de dijk.

Vader en dochter

Father and Daughter(vader en dochter) is een korte animatiefilm van Michael Dudok de Wit uit 2000. In 2001 won dit filmpje een oscar voor ‘Beste korte animatiefilm’. Dudok de Wit deed twee jaar over het tekenen, dat hij deed met Oost-Indische inkt en houtskool. Het filmpje gaat over afscheid nemen en weer samen komen. Bekijk de film(8 min.) hieronder:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Levensfases

In het filmpje is te zien hoe een vader en een dochter samen fietsen. De vader neemt afscheid van de dochter bij een dijk aan het water. Daarna zie je hoe de dochter steeds, met de fiets over de dijk, terug gaat naar de plek waar ze afscheid namen. Het beeld een zoektocht uit, een verlangen om elkaar weer te zien. Een zoektocht die zich in allerlei levensfases doorzet: van klein meisje tot een oude vrouw.

Waar gaat de vader heen?

Er bestaan allerlei recensies van dit filmpje. Over het algemeen wordt gesproken over een vader die zijn dochter verlaat. In het filmpje zelf wordt dit niet expliciet genoemd, er wordt niet met woorden gesproken. De filmer zelf zegt in een interview in NRC daarover: “Dat laat ik expres open. Als je hem weg zou zien roeien met een hengel of een koffer of een pistool, word je in een richting geduwd. Zelfs of hij vrijwillig gaat of dat hij weg moet, wil ik in het midden laten. Het gaat erom dat hij weggaat.”

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--