Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tips van Quinty | Hoe je iemand kunt troosten

12 december 2016 · Leestijd 2 min

Als iemand in je omgeving rouwt, wil je diegene troosten. Maar wat moet je doen en zeggen? Woorden kunnen helen, maar ook verdriet doen. Quinty verloor een nabij familielid en geeft je tips vanuit haar eigen ervaring.

Pim, de zoon van Quinty Meerloo (57) kreeg een auto-ongeluk. Hij woonde thuis en was op weg naar zijn werk.

Quinty: “Het is onwerkelijk als zoiets gebeurt. Vooral de eerste tijd was intens verdrietig. Als gezin vonden we veel troost bij elkaar en honderden mensen toonden hun medeleven. Er kwam veel bezoek en op de begrafenis was de zaal vol. Het gaf troost dat Pim voor zo veel mensen iets betekend heeft en dat zovelen van hem hielden.

Ik had veel steun aan mijn vriendinnen en kerkelijke gemeente. Tijdens de eerste dagen zorgde de één voor eten, de ander zette koffie voor al die mensen thuis en na de begrafenis maakten ze ons huis schoon. Fantastisch.

Sommige woorden doen pijn

Twee mensen in de straat hebben nooit iets over Pims overlijden gezegd. Dat deed pijn. Alleen een groet en ‘wat erg voor je’, was al genoeg geweest. Ook bijbelteksten en bepaalde opmerkingen deden soms pijn. ‘Zie op God’, daar kon ik niets mee.

Een tekst als ‘Draag mij door het diepe water’ deed mij veel meer. Die persoon had zich ingeleefd en zag hoe moeilijk het voor me was. Wat je moet doen, hangt af van hoe dichtbij je bij iemand staat. Zelf stuur ik altijd een kaartje. En als ik iemand ken en weet dat diegene het prettig vindt, ga ik er ook even naartoe.”

  • Do: Je hoeft niet zo veel te zeggen. Laat zien dat je het erg vindt en luister.
  • Don’t: Zomaar alleen bijbelteksten sturen, zonder er goed over na te denken.

Bekijk ook de aflevering van Bakkie Troost met Quinty.

Tekst: Carina den Otter

Dit artikel is onderdeel van een serie waarin mensen uit eigen ervaring do’s en don’ts geven hoe je anderen in tijden van rouw kunt steunen.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--