Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Schooldirecteur over bakfietsongeluk: ‘De wereld staat even stil’

27 september 2018 · Leestijd 3 min

“Een school die 41 jaar bestaat en in die tijd nooit één kind heeft verloren. Als je dan het bericht krijgt dat het hier om vier kinderen gaat en je niet weet hoe de vijfde het ervan af gaat brengen, dan staat de wereld even stil”, zegt basisschooldirecteur Peter Janssen in een interview over het bakfietsongeluk bij het spoor in Oss.

Het zal toch niet?

Op eigen verzoek en met instemming van de getroffen ouders deelt de directeur voor het eerst zijn verhaal aan het Brabants Dagblad over het tragische ongeluk. Hij wil uit eerste hand vertellen wat zijn school, De Korenaer, is overkomen.

Hij vertelt over dat hij die bewuste 20 september in groep 1/2 een kringgesprek leidde en gebeld werd met de vraag of hij al van het ongeluk bij het spoor in Oss had gehoord. Hij vertelt hoe hem tijdens dat telefoongesprek plots een leeg stoeltje in de kring opvalt. Het zal toch niet?

‘Mensen zijn zo krachtig als het erop aankomt’

Tien minuten later is het even heel stil in gang van basisschool De Korenaer. De politie heeft bevestigd waar Peter voor vreesde. Bij het ongeluk zijn vier kinderen van zijn school omgekomen, een vijfde leerling en een begeleider zijn zwaargewond.

Peter: “Je komt meteen in de organisatiestand en gaat nadenken: wat moet er nu eerst gebeuren? We hebben de leerkrachten uit de groepen gehaald om het nieuws te delen. Je zag ook hen schakelen: we moeten er nu zijn voor de kinderen, nog even niet voor onszelf. Mensen zijn zo krachtig als het erop aankomt.”

Verdrietig

De leerlingen, docenten en ouders van leerlingen krijgen alle ruimte op hun eigen manier met het verlies om te gaan. In de aula is een

In basisschool De Korenaer is een herdenkingshoekje ingericht. ANP/Rob Engelaar
In basisschool De Korenaer is een herdenkingshoekje ingericht. ANP/Rob Engelaar.

gedenkplek ingericht. “Je ziet dat iedereen het op zijn eigen manier een plekje geeft. Sommige kinderen zijn heel verdrietig. Anderen misschien nog te klein om te beseffen wat er is gebeurd”, vertelt de schooldirecteur.

Het hoort bij de school

“We moeten als school verder met het idee dat vier kinderen nooit meer terugkomen. Het zal daardoor nooit meer dezelfde school zijn als het 41 jaar was. De school gaat verder, maar er zullen momenten blijven komen waarop we stilstaan bij dit drama. Of dat nou dit jaar is met kerst of volgend jaar op 20 september of een andere keer. Het hoort vanaf nu voor altijd bij de school.”

Deze en volgende week zijn de uitvaarten van de slachtoffers. Op 8 oktober is er een officiële herdenkingsdienst van de gemeente Oss.

Foto: ANP/Remko de Waal

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--