Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rouwen in Thailand: alles in zwart-wit

21 oktober 2016 · Leestijd 2 min

Heel hard werken, fanatiek gaan sporten, mensen afhouden, mensen opzoeken, of juist avond aan avond alleen voor de buis hangen: iedereen rouwt op zijn eigen manier. In Thailand treuren ze momenteel op een wel heel bijzondere manier. Een wijze die bovendien voorgeschreven is vanuit de overheid.

Zwart als symbool van rouw

Koning Bhumibol
Koning Bhumibol.

In Thailand is, net als veel landen in Azië,  zwart het symbool van rouw en dragen nabestaanden deze kleur graag in de weken na het overlijden van een dierbare. Vorige week overleed koning Bhumibol van Thailand, en nu geldt dit ritueel als plicht. Uit respect voor de koning.

Van de volledige bevolking wordt verwacht dat ze zich een maand lang in zwart-wit kleden. Mensen die geen nieuwe zwarte kleding kunnen betalen, krijgen dit van de overheid of vrijwilligers. Arm, rijk, toerist, inwoner: iedereen doet mee.

Inmiddels is er zelfs een tekort aan zwarte kleding in de winkels, schrijft Dagblad Trouw. En ook op televisie worden programma’s alleen in zwart-wit beeld uitgezonden.

Rouwgewoonten

Begrafenis prinses Wilhelmina 1962
Begrafenis prinses Wilhelmina 1962.

Nogal een verschil met hoe Nederlanders rouwen. Onze voormalige koninginnen Wilhelmina en Juliana kozen voor een witte begrafenis. Zij zagen de dood niet als het einde maar als een opstanding, het begin van een nieuw leven. Prinses Beatrix heeft in 1994 de witte begrafeniskoets zelfs met wat kleur laten aanpassen. De voorheen witte lijkkoets is nu paars, wit, grijs en zilver.

Op Nederlandse graven van burgers zie je vaak de kleurigste bloemen. En misschien herinner je je de gele bloemenzee op Schiphol nog na de ramp met de MH17.

Zo zie je maar weer, elke cultuur heeft zijn eigen manier van rituelen en rouwen. Niet dat het een beter of minder is. Het is anders.

Welke manier van rouwen spreekt jou aan?

Bron: ANP / NOS / Trouw
Fotos: ANP foto

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--