Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rouwcliché | ‘Praten is de beste oplossing voor rouw’

28 november 2019 · Leestijd 3 min

‘Rouwen is uniek. Wat voor de ene persoon helpend is, kan voor een ander averechts werken’, zegt rouwcoach Wim van Lent. Hoe weet je wat voor jou helpend is in jouw rouwproces?

Kring van mensen

‘Jammer genoeg is er geen oplossing voor rouw’, vertelt Wim van Lent. ‘Rouwen is uniek. Wat voor de ene persoon helpend is, kan voor een ander averechts werken. Praten kan heel fijn zijn, maar niet altijd en niet met iedereen. Het is vooral belangrijk dat iemand die rouwt een kring van mensen om zich heen heeft. Elk persoon uit deze kring kan op zijn of haar eigen manier tot steun zijn.

Rouw

Op welke manier iemand in rouw zijn gevoelens en emoties wil delen, is heel persoonlijk. Verdriet delen door er woorden aan te geven zorgt ervoor dat je je gezien en begrepen voelt in je verdriet. Het leidt tot meer lichamelijke ontspanning in de moeilijke periode van rouw. Maar stil kunnen zijn met andere mensen kan dit effect ook hebben. Het gaat om je behoefte en voorkeur van dat moment. Dat kan te maken hebben met hoe je het van huis uit geleerd hebt. Mocht er thuis gesproken worden over verlies, of waren er weinig woorden voor verdriet?

‘Vrouwen zijn geneigd meer woorden te geven aan rouw dan mannen’

Wat je nodig hebt kan per dag, en zelfs per moment, wisselen. Vrouwen zijn geneigd meer woorden te geven aan rouw dan mannen. Dus vraag aan iemand die rouwt: wat wil je graag? En realiseer je dat iemand met verdriet dit soms niet weet.

Stil zijn

Toen een goede vriend een aantal jaren geleden plotseling overleed, wilde ik soms mijn gevoelens met mijn vrouw te delen. Maar ik weet nog dat ik het ook fijn vond stil te zijn in haar nabijheid. Het verdriet kan zo groot en zo overspoelend zijn dat er gewoon geen woorden zijn. Momenten waarop je de woorden niet kunt vinden of verdragen. Dan gaat het vooral om de nabijheid van mensen en het gevoel dat je begrepen wordt. Ook zonder woorden.

Wandelen

Het is fijn als de ander jou begrijpt omdat in de stilte gevoeld wordt dat woorden er niet toe doen. Een buurvrouw die een pannetje soep komt brengen kan je dag weer goed maken. Bewegen, door bijvoorbeeld te wandelen, is voor veel mensen ook fijn. Mensen die verdriet hebben, ervaren buiten zijn in de natuur vaak als steun. In de natuur is het makkelijker stil te zijn en de stilte te verdragen. Het wandelen met of zonder woorden kan helend zijn, zonder dat er iets opgelost hoeft te worden.’

Wim van Lent

Wim van Lent

Wim van Lent is mannencoach bij de Mannenboom. Daarnaast is hij mede-eigenaar en opleider van Opleidingen Land van Rouw. Samen met oud-journalist Tim Overdiek schreef hij het boek Als de man verliest.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees ook onze privacyverklaring.