Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ria schrijft een brief aan haar moeder: ‘Ik ben nu ouder dan jij’

13 december 2019 · Leestijd 3 min

Als Ria haar zestigste verjaardag viert, beseft ze dat ze voor altijd ouder zal zijn dan haar moeder. Ze schrijft haar een liefdevolle brief.

Lieve mama,

Begin deze maand ben ik 60 jaar geworden. Een vreemd gevoel, want nu ben ik ouder dan jij. Het afgelopen jaar dacht ik regelmatig: ‘Zou het lukken om ouder te worden?’ En dan dacht ik aan jou. Ik voelde me zo met je verbonden, want sterven als je pas 59 jaar bent, is veel te jong. Dat heb ik wel ervaren. Ik was 32 jaar toen jij stierf, net zo oud als mijn oudste zoon nu.

Verdriet

Hij is ook degene met herinneringen aan jou. De oma die pannenkoekjes bakte als hij kwam. Je was een hele lieve oma voor hem en voor onze tweede zoon. Helaas was onze jongste pas één jaar toen je ons verliet. Hij heeft geen herinneringen aan jou. Het was ook een groot verdriet voor jou dat je mijn kinderen niet zou zien opgroeien.

‘Van jou heb ik geleerd dat liefhebben ook loslaten betekent’

Andere dierbare herinneringen zijn dat je ons aanspoorde door te gaan met ons leven. Terwijl de kanker jou langzaam sloopte, wilde je dat we naar het zendingsveld zouden vertrekken, zoals we al van plan waren. Van jou heb ik geleerd dat liefhebben betekent dat je ook loslaat.

Dappere mama

Jouw brieven daarna vertelden wel iets over jouw toestand, maar je was vooral benieuwd naar hoe het met ons ging. Wat wilde je graag weten wat we meemaakten en hoe het leven in het andere land was. Je leerde me dat je mag stilstaan bij je eigen verdriet, maar niet de ander uit het oog moest verliezen. Lieve dappere mama, je bent al bijna 28 jaar weg. Ik heb je vaak gemist, zeker tijdens het opgroeien van de kinderen. In gedachten praat ik nog wel eens met je. En als ik thuiskom bij God hoop ik je weer te zien, want ik weet dat je daar bent. Tot ziens!

Uitzending Ik mis je

Ria de Groot
Ria de Groot.

Ria is te zien in een aflevering van Ik mis je. In de uitzending vertelt ze meer over het gemis van haar moeder en wat haar troost biedt.

Wil jij ook een brief schrijven aan iemand die je mist? Stuur dan een mailtje naar ikmisje@eo.nl. Wie weet plaatsen we dan jouw brief op onze website.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--