Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ontroerende portretten van gezinnen die hun moeder missen

7 maart 2019 · Leestijd 3 min

Fotografe Ilvy Njiokiktjien portretteerde op ontroerende wijze gezinnen zonder moeder. Naast dat ze de families fotografeerde, vroeg ze de vaders van de gezinnen een brief te schrijven aan hun overleden geliefde.

Op deze manier leveren de portretten van Ilvy Njiokiktjien een eerlijk en ontroerend kijkje op in families die een heel belangrijk persoon in hun leven moeten missen. Zo schrijft Niek de Bruijn, die met twee dochters achtergebleven is, in zijn brief aan zijn vrouw: “De meiden laat ik behoorlijk vrij. Waarschijnlijk meer dan jij goed zou vinden.”

‘Het gaat goed met ons’

Een andere vader die de fotografe portretteert is Wouter. Hij is vader van drie kinderen in de leeftijd van 8 tot 15 jaar. Zijn vrouw Claar overleed vorig jaar. Wouter schrijft in de brief aan zijn vrouw: “Lieve, lieve Claar. Het gaat heel goed met ons! Maak je vooral geen zorgen. Lucas is niet over naar de volgende klas, Catho heeft haar sleutelbeen gebroken en Max breekt telkens als hij het woord ‘kanker’ hoort, er wordt (te)veel gegamed, we vliegen elkaar regelmatig in de haren en we eten ongezond. En toch gaat het heel goed met ons!”

‘Deze mannen moet tegelijkertijd vader en moeder zijn’

Een andere vader schrijft: “Het blijft een gemis, die liefde van een mama in huis, het valt niet mee om jouw rol over te nemen, om de gevoelens van de jongens altijd te kunnen lezen en begrijpen.”

Dat is wat de fotografe ook het meest opvalt: “Deze mannen moeten zichzelf opnieuw uitvinden. Ze moeten tegelijkertijd vader en moeder zijn. Hoe doe je dat?”

Kwetsbaar

In dit artikel van NRC kun je alle prachtige portretten bekijken die Ilvy Njiokiktjien maakte. In een ander artikel legt de fotografe Des Vaderlands uit hoe ze van idee tot uitvoering kwam. “Het intrigeerde me: hoe is het voor vaders om alleen met de kinderen achter te blijven?”, vertelt ze.  “Juist op het moment dat mensen kwetsbaar zijn, vind ik ze het meest interessant om te fotograferen. Dat is een kant die mensen niet vaak laten zien.”

Blogs

Martijn Verwoerd schreef voor Ik mis je blogs over hoe hij na het overlijden van zijn lieve vrouw, samen met zijn zoontje het leven probeert op te pakken.

Beeld: Ilvy Njiokiktjien, op de foto in dit artikel zie je Niek de Bruijn met zijn dochters Tess (rechts, 16 jaar) en Bregje (midden, 13 jaar).

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--