Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Podcast | Beluister gesprek met Joke Verweerd over rouw en het loslaten van een dierbare

20 juni 2018 · Leestijd 2 min

Joke is romanschrijver, maar na het overlijden van haar man kwamen er woorden om haar eigen rouwproces te beschrijven. Over de diepe pijn van het moeten loslaten van een dierbare.

Verdriet

Joke Verweerd
Joke Verweerd.

Schrijfster Joke Verweerd verloor in 2017, na een een kort ziekbed en een lang huwelijk, haar man Fred. In haar boek Troostpleister gaat Joke eerlijk in op haar worsteling met de vraag hoe je kunt doorgaan, en of verdriet een vijand is, of misschien ook een vriend kan zijn. Het boek bestaat uit anekdotes, gedichten en foto’s.

Redacteur Tirza van der Graaf sprak met Joke en over wat het betekent om een geliefd mens los te laten. Het gesprek is na te luisteren in een podcast, zie ook hieronder. In deze boekenpodcast vertelt Joke over haar weg en proces en over het boek waarmee ze nu anderen hoopt te troosten.

Radeloze chaos

Joke omschrijft de periode waarin Fred overleed als een ‘radeloze chaos’, zowel emotioneel als ook praktisch. Joke: “Je moet er in mee, en denkt: geen fouten nu. Ik moet alles oplossen wat er op te lossen valt. Dan komt het moment van verlies, dat is de radeloze chaos.” De chaos zat voor Joke ook in kleine dingen. “Ik weet bijvoorbeeld niet hoe de afstandsbediening werkt, want die was altijd bij Fred.”

“Drie stapjes omhoog en dan weer vier naar beneden.”

“Toch zie je ook dat je steeds een stapje verder komt. Het zijn er soms drie omhoog en dan vier naar beneden. Toch kom je uit bij de veerkracht. Ik ben zelf zover gekomen dat ik nu kan zeggen: ik wil leven, wie of wat ik ook tegenkom. Ik wil ervan genieten, want mijn leven is er nog. Als ik me enkel omgedraaid opstel, leef ik niet meer echt. Daar doe ik mezelf en God mee tekort.”

Luister hieronder het volledige gesprek:

Bekijk de bijdragen van Joke Verweerd op Ik mis je.

Joke Verweerd met boek Troostpleister

In haar nieuwe boek Troostpleister Over verdriet, verlies en veerkracht vindt Joke Verweerd woorden voor het loslaten van een geliefd mens en voor de rauwheid van rouw.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--